email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Recenzje

Recenzje produktów / usług / żywności specjalnego przeznaczenia medycznego

Pomagamy w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych.

Na tej stronie przekazujemy informacje o dobrych i sprawdzonych produktach, czy też usługach związanych z żywieniem oraz zdrowym stylem życia. Oceniamy rzetelnie, dzielimy się naszą wiedzą, doświadczeniem, …. tym, z czego najczęściej korzystamy i co zasługuje na pozytywną opinię. Nie piszemy o produktach, które mogą szkodzić, brak też tutaj sensacyjnych wiadomości, „dietetycznych cudów’’ i szybkich rozwiązań. Interesuje nas tylko to co jest sprawdzone, zgodne z aktualnym stanem wiedzy na temat żywienia, poparte badaniami naukowymi.

Nie promujemy wszystkiego!

Przykładamy najwyższą staranność do tworzonych przez nas recenzji. Starannie selekcjonujemy produkty/usługi i wybieramy tylko te, które pozostają w zgodzie z koncepcją naszej działalności w branży związanej z żywieniem ogólnym oraz medycznym.

A zatem odwiedzajcie nas częściej. Jeśli interesuje Was jakiś produkt, usługa, chcecie poznać nasze zdanie, opinię, zachęcamy do kontaktu.

2021-09-20

Automatyzacja diet eliminacyjnych i niskoglikemicznych.

Automatyzacja diet eliminacyjnych i niskoglikemicznych.

Jeszcze do niedawna dietetycy mieli duże problemy z określeniem wartości indeksu i ładunku glikemicznego diety.

czytaj dalej »

2021-02-02

Dziękujemy :)

Dziękujemy :)

Kilka słów o książce.

czytaj dalej »

2020-12-14

Lactobacillus rhamnosus LGG®. Gdzie go znajdziemy?

Lactobacillus rhamnosus LGG®. Gdzie go znajdziemy?

Szczep probiotyczny LGG® posiada udokumentowany szereg korzystnych skutków zdrowotnych, co potwierdzają liczne badania kliniczne.

czytaj dalej »

2020-09-29

Program do diet, czyli najbardziej niezbędne narzędzie pracy każdego dietetyka.

Program do diet, czyli najbardziej niezbędne narzędzie pracy każdego dietetyka.

Tym razem coś dla dietetyków, specjalistów zajmujących się tematem żywienia. Indywidualny jadłospis często otwiera oczy i pomaga w świadomym żywieniu, co też przekłada się potem na lepsze wyniki badań oraz samopoczucie.

czytaj dalej »

2020-05-05

Komu polecam Iberogast? Lek przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.

Komu polecam Iberogast? Lek przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.

Coraz więcej osób cierpi z powodu czynnościowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Często zadajecie mi pytanie, jaki środek apteczny polecam przy zespole jelita nadwrażliwego.

czytaj dalej »

2019-10-14

Rak trzustki, czyli jak wygrać z cichym zabójcą. Książka szczera i zarazem smutna … do bólu.

Rak trzustki, czyli jak wygrać z cichym zabójcą. Książka szczera i zarazem smutna … do bólu.

Specjalnie dla zainteresowanych tematem, przytaczam kilka ciekawych fragmentów z rozmowy z prof. Lampe.

czytaj dalej »

2018-11-09

Jaka woda przy schorzeniach nerek i dróg moczowych, dnie moczanowej, miażdżycy i cukrzycy?

Jaka woda przy schorzeniach nerek i dróg moczowych, dnie moczanowej, miażdżycy i cukrzycy?

Lecznicze działanie niektórych wód jest znane medycynie od dawna. W zależności od zawartości minerałów i ich wzajemnej proporcji mogą wspomagać leczenie wielu chorób. Pamiętajmy jednak, iż wody te często mają silne działanie i dlatego powinno się je pić tylko po konsultacji z lekarzem. Przykładowo, niektóre wody ze względu na dużą zawartość sodu, nie powinny być stosowane u osób z nadciśnieniem tętniczym. Dlatego każdą taką wodę trzeba odpowiednio dawkować i dostosowywać do choroby.

czytaj dalej »

2018-10-10

Cynamonowa herbata Sir Williams, dla cukrzyków, na lepszą odporność, układ nerwowy oraz odbudowę flory jelitowej.

Cynamonowa herbata Sir Williams, dla cukrzyków, na lepszą odporność, układ nerwowy oraz odbudowę flory jelitowej.

Niedawno odkryłam herbatę, która dzięki swojemu składowi może okazać się bardzo pomocna dla cukrzyków, osób z insulinoopornością, z także dla osób cierpiących na dysbiozę jelitową oraz przy nerwicach różnego rodzaju, czy też osobom żyjącym w bezustannym stresie i napięciu. Nie jest to artykuł sponsorowany, ale recenzja dobrego produktu, który mogę polecić wielu moim pacjentom. O jaką herbatę chodzi? Oryginalną Sir William's Royal Taste Cinnamon Princess, która zakupiłam niedawno z tej strony: http://www.herbatywilliams.pl

Przyznam, że nie często spotykam się z takim składem, zwłaszcza jeśli szukam czegoś bez zbędnych dodatków, aromatów, i sztucznych przeciwutleniaczy oraz bez lucerny (częsty dodatek do herbat, niezalecana osobom z nadciśnieniem) ponieważ ta podnosi ciśnienie krwi.

czytaj dalej »

2018-04-19

Amarantus – zboże XXI wieku. Dlaczego jest tak cenne?

Amarantus – zboże XXI wieku. Dlaczego jest tak cenne?

Amarantus (szarłat) należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Uważana była za roślinę, która dawała siłę i męstwo wojownikom. Obecnie szarłat jest częstszym obiektem zainteresowań wielu naukowców, ze względu na swój niezwykle cenny skład chemiczny oraz szerokie możliwości jego zastosowania w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, ale również i w medycynie. Ma smak leciutko słodkawy i jest bardzo wdzięcznym zbożem.

czytaj dalej »

2018-04-18

Panierka z ciecierzycy. Zdrowa alternatywa bułki tartej? Przepis na proste kotleciki drobiowe w panierce z ciecierzycy.

Panierka z ciecierzycy. Zdrowa alternatywa bułki tartej? Przepis na proste kotleciki drobiowe w panierce z ciecierzycy.

Panierka z ciecierzycy z pewnością jest zdrowsza od tradycyjnej bułki tartej i warto korzystać z niej częściej.

czytaj dalej »

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie i w...

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

Dieta antyhistaminowa. Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób. Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypiciu czerwonego wina, koktaj...

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na zd...

Prawidłowy poziom twojego cholesterolu – przydatna wiedza w interpretacji wyników.

Ilość cholesterolu całkowitego może być kwestią indywidualną, a to za sprawą tego, jaki mamy poziom HDL (dobrego cholesterolu). Aby układ krążenia był dostatecznie mocno chroniony lepiej jest mieć jak najwięcej HDL, gdyż organizm łatwiej pozbywa się złog&...

Dieta niskohistaminowa dla dziecka. Darmowy poradnik.

Dieta niskohistaminowa dla dziecka. Darmowy poradnik. Jadłospis na 7 dni oraz praktyczne porady dla rodziców zmagających się z problemami alergii oraz nietolerancji pokarmowych u swojego dziecka.


Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.