Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia / Leczenie dietą

Jak wzmocnić organizm po zapaleniu płuc?

Jak wzmocnić organizm po zapaleniu płuc?

Przebieg kliniczny zapalenia płuc może być łagodny lub ciężki i wymagający hospitalizacji. Rekonwalescencja wymaga czasu, zatem oto kilka rad jak wspierać proces zdrowienia.   czytaj dalej »

Dzika róża w leczeniu chorób reumatycznych.

Dzika róża w leczeniu chorób reumatycznych.

Istotnym odkryciem, związanym z wykorzystaniem owoców róży było wyizolowanie aktywnej substancji – galaktolipidu. czytaj dalej »

Por – jedz szczególnie kiedy chorujesz na serce i stawy.

Por – jedz szczególnie kiedy chorujesz na serce i stawy.

Por to  moje ulubione warzywo. Za co tak bardzo je cenię? czytaj dalej »

Pacjent onkologiczny z zaparciami.

Pacjent onkologiczny z zaparciami.

Propozycje na łatwo strawne posiłki. czytaj dalej »

Poradnik żywieniowy w procesie leczenia ran.

Poradnik żywieniowy w procesie leczenia ran.

Jak zadbać o ranę od strony żywieniowej przeczytasz w poradniku. czytaj dalej »

Dieta wspomagająca leczenie łuszczycy — przewlekłej układowej choroby zapalnej.

Dieta wspomagająca leczenie łuszczycy — przewlekłej układowej choroby zapalnej.

29 Października to Światowy Dzień Chorych na Łuszczycę. Jego celem jest podnoszenie społecznej świadomości na temat tej choroby. czytaj dalej »

Flaczki z boczniaków. Boczniaki - zaskakująco korzystne dla zdrowia grzyby.

Flaczki z boczniaków. Boczniaki  - zaskakująco korzystne dla zdrowia grzyby.

Dowiedz się dlaczego do diety warto wprowadzić grzyby boczniaki? czytaj dalej »

Syrop regenerujący, przywracający siły. Pokrzywa i aronia w jednym :)

Syrop regenerujący, przywracający siły. Pokrzywa i aronia w jednym :)

O właściwościach zdrowotnych pokrzywy i aronii można pisać bardzo długo :). czytaj dalej »

Co piąta osoba z nowotworem umiera nie z powodu choroby, lecz niedożywienia.

Co piąta osoba z nowotworem umiera nie z powodu choroby, lecz niedożywienia.

Wciąż duża część pacjentów zgłasza się po pomoc do dietetyków zbyt późno, najczęściej gdy są już w stanie zagrażającemu życiu wyniszczenia. czytaj dalej »

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Top lista

Dieta wspierająca zdrowie włosów

Niestety wiele osób cierpi z powodu nadmiernego wypadania włosów. Wśród moich pacjentów najczęściej są to osoby z chorobami autoimmunologicznymi (głównie ŁZS, Hashimoto, toczeń), po przejściu Covid-19 czy zwykłej grypy o...

Miód z kurkumą - nasz naturalny antybiotyk.

Ta złota mikstura to znany od lat naturalny specyfik, który świetnie sprawdza się w walce z różnymi infekcjami.

Więcej tkanki tłuszczowej = wyższe stężenie estrogenów = większe ryzyko zachorowania na nowotwory. Jaki jest związek między wysokim poziomem estrogenów, a nowotworami?

Kobiety wytwarzają estrogen głównie w jajnikach. Ale komórki tłuszczowe również produkują estrogen, co u otyłych kobiet tłumaczy większe zagrożenie rakiem piersi/jajnika/trzonu macicy. Kobiety z nadwagą czy otyłością mają więcej tkank...

Koktajl dla osób z niską ferrytyną.

Zapraszam na koktajl poprawiający parametry ferrytyny oraz żelaza.

Omlet marchewkowy z ricottą.

Przepyszny, przede wszystkim bogaty w białko i karotenoidy posiłek na śniadanie czy podwieczorek. 

Żywienie w sterydoterapii.

Długotrwałe przyjmowanie sterydów wpływać może znacząco na funkcjonowanie całego  organizmu. Leki sterydowe zalecane są w przypadku chorób o podłożu alergicznym, autoimmunologiczny, zapalnym.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania