location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Miód z kurkumą - nasz naturalny antybiotyk.

Miód z kurkumą - nasz naturalny antybiotyk.

Ta złota mikstura to znany od lat naturalny specyfik, który świetnie sprawdza się w walce z różnymi infekcjami. Złoty miód to połączenie dwóch składników (miód i kurkuma), które mają działanie rozgrzewające, przeciwzapalne i wzmacniające w okresie jesienno-zimowym. Kurkumina (barwnik) wykazuje użyteczne efekty kliniczne, które mogą być skuteczne w radzeniu sobie z objawami infekcji u pacjentów zakażonych koronawirusem SARS-CoV-2. Jest to przede wszystkim działanie przeciwutleniające oraz przeciwwłóknieniowe. Liczne badania naukowe wskazują także na możliwy korzystny wpływ kurkuminy w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera, chorób zapalnej stawów oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Miód natomiast podawany wieczorem wpływa na zmniejszenie nocnego kaszlu w przebiegu infekcji i lepszą jakość snu. U nas sprawdza się to znakomicie :).

W okresie wzmożonej zachorowalności polecam sprawdzoną miksturę. Przepis na złoty miód.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4-5 łyżek miodu

Dokładnie wymieszaj i odstaw na noc.

Profilaktycznie: ½ - 1 łyżeczka trzy razy w tygodniu. Miksturę można stosować do rozpuszczenia w płynie, u nas ląduje w ciepłej herbacie, mleku, owsiankach, dressingach, sosach.

Uwaga! Wszystkie produkty pszczele mają wysoki potencjał alergizujący. Dla bezpieczeństwa taką miksturę (mniejsze ilości) podawajcie starszym dzieciom - powyżej 3-4. roku życia (najlepiej po konsultacji z lekarzem).

Podaję również przepis na złotą, przeciwzapalną herbatkę, stosowaną najczęściej w trakcie pierwszych objawów przeziębienia/grypy.

Herbatka z kurkumy:

Składniki:

  • szklanka ciepłej wody
  • szczypta kurkumy w proszku
  • odrobina miodu
  • sok z cytryny

Polecam również dodać świeży imbir.

Do szklanki z ciepłą wodą dodać kurkumę, miód, sok z cytryny. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, odstawić na chwilę i powoli popijać.

Uwaga! Kurkuma może wchodzić w interakcje z różnymi lekami, nasilać lub osłabiać ich działanie. Ostrożność podczas przyjmowania kurkumy powinny zachować osoby z niedrożnością dróg żółciowych i z kamieniami żółciowymi. Ponadto, osoby stosujące leki rozrzedzające krzew lub leki przeciwcukrzycowe oraz inne leki przyjmowane na stałe powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania tej przyprawy.

 

Źródło:

  • Babaei F., M. Nassiri-Asl, H. Hosseinzadeh. 2020. „Curcumin (a constituent of turmeric): new treatment option against COVID-19”. Food Science & Nutrition 8 (10) : 5215-5227. DOI: 10.1002/fsn3.1858.
  • Oduwole O, Meremikwu MM, Oyo-Ita A, Udoh EE. Honey for acute cough in children. Cochrane DatabaseSyst Rev 2014; (12): CD007094.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.