Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Często zadajecie mi pytanie jaka ilość kwasów omega-3 będzie dawką terapeutyczną?

Często zadajecie mi pytanie jaka ilość kwasów omega-3 będzie dawką terapeutyczną?

Kwasy omega-3 są ważnym wsparciem w prewencji i leczeniu wielu schorzeń ze współistniejącym stanem zapalnym (np. RZS, ŁZS, Hashimoto, WZJG, itd.). Aby kwasy omega-3 spełniały swoje przeciwzapalne zadanie zawsze szukam tranów dobrej jakości z dawką terapeutyczną ( > 1-2g/d). I tutaj mogę polecić trany firmy Norsan.

Minimalna ilość jaką w celach profilaktyki zdrowotnej powinna przyjmować dorosła osoba to 2 gramy EPA + DHA dziennie. Jak pokazują niektóre wyniki badań, spożywanie mniejszych ilości nie przynosi większych korzyści w przypadku chorób o podłożu zapalnym. Jednakże inne badania pokazują korzystny wpływ podawania omega-3 już na poziomie 1g/d w przypadku podwyższonego ciśnienia tętniczego, wysokiego stężenia triacylogliceroli, agregacji płytek krwi.

Zatem  dawkę terapeutyczną w ilości 2 g omega-3 w dawce dziennej (1 łyżka stołowa) znajdziemy np. w tranie Norsan Total.  

Kwas DHA odgrywa ważną rolę w dojrzewaniu siatkówki oka, poprawia ostrość widzenia oraz pełni ważną rolę w funkcjonowaniu komórek mózgowych, przeciwdziała depresji i stresowi. Natomiast kwas EPA wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i hamuje nadmierną kurczliwość naczyń krwionośnych (w Norsan Total znajdziemy bardzo dużo EPA) J.

Nie musisz przyjmować „czystego” oleju prosto z łyżeczki :). Możesz wymieszać go w smoothie lub dodać do sałatki, owsianki lub innego zimnego jedzenia.

Uwaga! Przyjmowanie każdego suplementu należy skonsultować z lekarzem, zwłaszcza jeśli już na coś chorujesz i przyjmujesz leki. Zbyt duże spożycie (> 3/5 g/dzień) kwasów EPA i DHA, może zwiększyć utlenianie lipidów, co nie jest korzystne. (Allard JP, et al. Lipid peroxidation during n-3 fatty acid and vitamin E supplementation in humans. Lipids. 1997 May;32(5):535-41).

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.