Okres wiosenny to czas wielu zmian dla naszego organizmu, często osłabionego chorobami, zmianami temperatur, niedoborami w diecie, itd. To właśnie wiosenny skrzyp polny był i jest poszukiwanym skarbem wielu zielarzy, czy jeszcze naszych babć :).
Skrzyp, pokrzywa, rdest ptasi, owoce dzikiej róży są źródłem kwasu krzemowego, który wpływa na prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci. Polecam szczególnie jeśli ktoś zmaga się z nadmiernym wypadaniem włosów, czy zmianami skórnymi po covid-19. Ogólnie, spożywanie produktów bogatych w krzem jest szczególnie wskazane dla osób, które zmagają się z nawracającymi infekcjami bakteryjnymi, czy wirusowymi.
Skrzyp i rdest ptasi wpływają remineralizująco. Preparat ziołowy ze względu na wysoką zawartość krzemu, przyczynia się do zachowania zdrowia kości (polecam w osteoporozie) oraz zdrowia chrząstek stawowych, co ma znaczenie w procesie zwyrodnienia tych chrząstek związanego ze starzeniem się. Doskonale nadaje się dla zwłaszcza w podatności na złamania kości oraz utrudnionym wchłanianiu soli wapnia z pokarmu.
Owoc dzikiej róży może chronić komórki i tkanki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, ponadto i znowu przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania stawów. Pokrzywa i skrzyp wspomagają oczyszczanie organizmu, działają przeciwzapalnie i rozkurczowo na drogi moczowe. Krzemionka zapobiega krystalizacji składników mineralnych, a przez to tworzeniu kamieni moczowych. W obrębie dróg moczowych działa również przeciwkrwotocznie. Badania zawartości flawonoidów w skrzypie polnym wykazały wysoką zawartość kwercetyny, o działaniu antyhistaminowym, co może łagodzić objawy alergii sezonowej. Może być pomocny w zespole złego wchłaniania wskutek zmian zanikowych w błonie śluzowej przewodu pokarmowego.
Ziele skrzypu jest też stosowane w przewlekłych chorobach płuc i dróg oddechowych, w nawracającym zapaleniu oskrzeli i nawracających infekcjach dróg oddechowych.
Co jeszcze może krzem?
Nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych.
Posiada pewne niewielkie działanie przeciwkrwotoczne, znajdujące zastosowanie w drobnych krwawieniach z przewodu pokarmowego, płuc, z nosa i przy nadmiernych krwawieniach menstruacyjnych. Regularne stosowanie ma korzystny wpływ na poziom hemoglobiny w organizmie.
Ważna informacja! Zioła bogate w krzemionkę nie wystarczy tylko zaparzyć. Konieczne jest gotowanie surowca przynajmniej przez 10 minut. Podczas gotowania następuje wypłukanie ze skrzypu krzemionki i również innych minerałów, którym wysoka temperatura nie szkodzi, a dzięki rozmiękczaniu ścianek komórkowych ułatwia wydostanie się na zewnątrz.