Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

2018-10-11

Kopytka w różnych kolorach.

Kopytka w różnych kolorach.

Kopytka są znacznie zdrowsze jeśli użyjemy mąki ziemniaczanej zamiast pszennej. Dodatkowo, aby jeszcze bardziej zachęcały postanowiłam je naturalnie „pokolorować” :) . Często w swojej kuchni stosuję jak i również polecam owoce oraz warzywa liofilizowane (w proszku), zwłaszcza w porze zimowej. Można je kupić już w wielu sklepach, chociaż najwięcej chyba i tak w sklepach internetowych, gdzie wybór jest znacznie większy. Liofilizacja jest jedną z najlepszych metod utrwalania żywności. Bardzo dobrze zabezpiecza się w ten sposób produkty przed zepsuciem, a dodatkowo zachowuje ich wartość odżywczą. Nie bez powodu, żywność liofilizowana od dawna stosowana jest przez himalaistów, alpinistów, żeglarzy, astronautów, kosmonautów i żołnierzy, a także w wyprawach samochodowych i rajdach.

czytaj dalej »

2017-11-27

Tarta bezglutenowa z porami i mięsem.

Tarta bezglutenowa z porami i mięsem.

Dziś przepis na bezglutenową tartę, jako odpowiedź na prośby osób do mnie piszących o szybkie i bezglutenowe zapiekanki. To danie nadaje się i na obiad i na kolację; mi osobiście najlepiej smakuje, kiedy tarta jest całkowicie zimna i koniecznie z dużą ilością porów :) Wypróbujcie :)

czytaj dalej »

2017-08-28

Cukinie zapiekane z farszem z kaszą i soczewicą.

Cukinie zapiekane z farszem z kaszą i soczewicą.

W okresie letnim często pojawia się na naszym stole; jest dietetyczna, lekkostrawna, łagodzi nadkwasotę, idealna dla osób z nadwrażliwym układem pokarmowym, ma mnóstwo witamin i minerałów. Cukinia gromadzi mało metali ciężkich z gleby, dlatego też możemy bez obaw jeść ją często i podawać małym dzieciom. Warto wykorzystać  cukiniowy sezon na maksa. Z cukinii można zrobić chyba wszystko: zapiekanki, placki, leczo, ciasta, a nawet dżemyJ Uwielbiam ją za jej wszechstronność. Cukinie faszerowane przedstawiam w wersji wegetariańskiej, idealne danie obiadowe lub kolacyjne no i … ładnie prezentujące się na stole.

czytaj dalej »

2017-04-12

Kopytka z buraka i jarmużu. Dlaczego produkty liofilizowane warto włączyć do jadłospisu?

Kopytka z buraka i jarmużu. Dlaczego produkty liofilizowane warto włączyć do jadłospisu?

Zanim podam przepis zacznę od tego, czym jest liofilizacja. Liofilizacja to proces suszenia przez mrożenie. A więc produkt w trakcie liofilizacji zostaje pozbawiony zawartej w nim wody; jest głęboko zamrożony i następnie szybko wysuszony. Taki produkt zachowuje wszystkie swoje naturalne wartości mineralne i witaminy. Co więcej, ...

czytaj dalej »

2017-04-06

Gołąbki z soczewicą, kaszą gryczaną, jaglaną i warzywami. Szczególnie dla osób z anemią.

Gołąbki z soczewicą, kaszą gryczaną, jaglaną i warzywami. Szczególnie dla osób z anemią.

Gołąbki z białego ryżu? Niekoniecznie zawsze musi tak być, bo warto każdą potrawę zrobić bardziej wartościową niż była dotychczas :) Dodatek kaszy i soczewicy to przede wszystkim spora dawka łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego i żelaza. Gwarantuję Wam, że te gołąbki was zachwycą.

czytaj dalej »

2017-02-20

Zupa pomidorowa z soczewicą i pesto

Zupa pomidorowa z soczewicą i pesto

Zapraszam na specjalną zupę, w której użyłam składników przeciwzapalnych, pomocnych w walce w leczeniu onkologicznym, w chorobach układu krążenia, wspierających naturalną odporność. Zupa jest bardzo gęsta odżywczo, nie obciąża układu pokarmowego, a przy tym jest dość energetyczna.

czytaj dalej »

2017-02-17

Makaron z łososiem i pietruszkowym pesto

Makaron z łososiem i pietruszkowym pesto

Dzisiaj w sam raz na szybki, piątkowy obiad przedstawiam makaron z wędzonym na gorąco łososiem i pietruszkowym pesto. Zachęcam do wypróbowania różnych makaronów. Ostatnio króluje u nas makaron ryżowy z tapioką i zieloną herbatą, który ma lekko cytrynowy posmak. Danie nieby klasyczne, a jednak nie do końca :) . Spróbujcie sami. 

czytaj dalej »

2016-12-01

Rozgrzewająca zupa z dyni, czerwonej soczewicy i marchwi z grzankami.

Rozgrzewająca zupa z dyni, czerwonej soczewicy i marchwi z grzankami.

Pyszna, rozgrzewająca zupa na jesienno-zimowe czasy:)

czytaj dalej »

2016-11-11

Pieczona gęś z jesiennymi dodatkami. Dlaczego mięso z gęsi warto spożywać częściej, a więc nie tylko na św. Marcina!

Pieczona gęś z jesiennymi dodatkami. Dlaczego mięso z gęsi warto spożywać częściej, a więc nie tylko na św. Marcina!

Mięso z gęsi warto spożywać częściej, jako, że jest to skarbnica pełnowartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i dlatego rekomendowana jest dla osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe oraz regenerujących swoje siły witalne. Nie od dziś wiadomo, że smalec z gęsi działa leczniczo na drogi oddechowe. Pomocna okaże się tutaj mieszanka składająca się z łyżeczki ciepłego smalcu i łyżeczki miodu rozpuszczonych w połowie szklanki ciepłego mleka. Zewnętrznie można stosować smalec w formie okładów przy bólach reumatycznych. Polecam przepis na gęsinę, która dzięki żurawinie, jabłku, słodkiej śliwce oraz dyni będzie ucztą dla podniebienia :)

czytaj dalej »

2016-09-16

Zupa krem z selera, ziemniaka i jabłka

Zupa krem z selera, ziemniaka i jabłka

Zapraszam na jesienną, pyszną, aromatyczną zupę z selera. Warto  zaprzyjaźnić się z selerem, ponieważ … Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, magnezu i żelaza i dużo witaminy C. Świetnie działa na ‘’słabe’’ nerwy, doskonale odtruwa organizm, jest pomocny przy reumatyzmie, leczy stawy oraz likwiduje obrzęki. Polecam go w różnych przepisach.

 

czytaj dalej »
anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.