Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

W ostatniej dekadzie w krajach wysoko rozwiniętych odnotowano wzrost zachorowalności na dnę moczanową o ponad 200%. To dużo! Wystąpieniu choroby sprzyja duże spożycie pokarmów bogatopurynowych (mięso, podroby, owoce morza) oraz substancji nasilających katabolizm nukleotydów (fruktoza, alkohol). Znaczy wzrost zachorowalności na dnę moczanową jest silnie skorelowany ze wzrostem występowania otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych, zespołu metabolicznego.

Dna moczanowa, inaczej zwana również skazą moczanową to rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest podwyższone stężenie kwasu moczowego. Niegdyś określana chorobą bogatych ludzi. Zwiększone stężenie kwasu moczowego, niezależnie od występowania objawów dny moczanowej, łączy się ze zwiększonym ryzykiem występowania wielu chorób, w tym głównie układu sercowo­naczyniowego.

Poradnik zawiera praktyczne porady i zalecenia dietetyczne, jadłospis na 14 dni oraz inne ważne informacje pozwalające na samodzielne komponowanie zdrowych posiłków.

Podczas tworzenia jadłospisu zwróciłam uwagę na odpowiednią podaż białka, tłuszczu, węglowodanów. Stworzyłam przejrzysty i zbilansowany jadłospis (1700-1900 kcal) w diecie niskopurynowej, głównie dla osób w trakcie napadu dny oraz dla osób z nadwagą, czy otyłością.

Jadłospis został przygotowany z najnowszą wersją kalkulatora dietetycznego Aliant.

Celem diety jest obniżenie kwasu moczowego we krwi, a co za tym idzie zapobieganie nawrotom ostrych napadów dny, unikanie powikłań stawowych, nerkowych oraz rozwoju chorób układu krążenia.

Dieta może być stosowana również przez osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, zmagające się z hiperlipidemią, nadwagą oraz otyłością.

Co zawiera poradnik?

Część 1.

Charakterystyka choroby i jak z nią walczyć. Co musisz wiedzieć.
Dna moczanowa. Niebezpieczeństwo dla serca!
Żywienie w dnie moczanowej. Ważne zalecenia!
TABELA PRODUKTÓW Z ZAWARTOŚCIĄ ZWIĄZKÓW PURYNOWYCH.
Przepis na sok ułatwiający usuwanie kwasu moczowego.

Część 2.

Jadłospis szczegółowy na 14 dni z listą produktów.

Skuteczność leczenia dny moczanowej zależy głównie od pacjenta, a więc jak będą realizowane zalecenia odnośnie diety i stylu życia. Gdy leczenie podjęte jest odpowiednio wcześnie, wówczas objawy choroby mogą całkowicie ustąpić.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Zawarte tu rady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia, wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. NIE PONOSIMY ODPOWIEDZIALNOŚCI za ewentualne powikłania wynikające ze stosowania diety bez nadzoru lekarskiego Wszelkie prawa zastrzeżone. Każda reprodukcja lub adaptacja całości bądź części niniejszej publikacji, niezależnie od zastosowanej techniki reprodukcji (drukarskiej, komputerowej, fotograficznej i in.),wymaga pisemnej zgody Wydawcy.

Jeśli chcesz dokonać zamówienia skorzystaj z poniższego formularza:

Na ten adres zostanie wysłana zamówiona pozycja

14.00 zł
Akceptuję regulamin i politykę prywatności
anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.