email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Recenzje

Recenzje produktów / usług / żywności specjalnego przeznaczenia medycznego

Pomagamy w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych.

Na tej stronie przekazujemy informacje o dobrych i sprawdzonych produktach, czy też usługach związanych z żywieniem oraz zdrowym stylem życia. Oceniamy rzetelnie, dzielimy się naszą wiedzą, doświadczeniem, …. tym, z czego najczęściej korzystamy i co zasługuje na pozytywną opinię. Nie piszemy o produktach, które mogą szkodzić, brak też tutaj sensacyjnych wiadomości, „dietetycznych cudów’’ i szybkich rozwiązań. Interesuje nas tylko to co jest sprawdzone, zgodne z aktualnym stanem wiedzy na temat żywienia, poparte badaniami naukowymi.

Nie promujemy wszystkiego!

Przykładamy najwyższą staranność do tworzonych przez nas recenzji. Starannie selekcjonujemy produkty/usługi i wybieramy tylko te, które pozostają w zgodzie z koncepcją naszej działalności w branży związanej z żywieniem ogólnym oraz medycznym.

A zatem odwiedzajcie nas częściej. Jeśli interesuje Was jakiś produkt, usługa, chcecie poznać nasze zdanie, opinię, zachęcamy do kontaktu.

2022-07-28

Czym jest dna moczanowa i hiperurykemia. Poradnik z jadłospisem.

Czym jest dna moczanowa i hiperurykemia. Poradnik z jadłospisem.

Polecam Wam poradnik ''Dna moczanowa i hiperurykeia – poradnik z jadłospisem'' fachowo napisany przez Dietetyka Klinicznego Kamila Paprotnego.

czytaj dalej »

2022-06-20

Recenzja książki: ‘’Ból trawienia’’.

Recenzja książki: ‘’Ból trawienia’’.

Ostatnio w moje ręce trafiła najnowsza książka wydawnictwa Zdrowe Zdrowie: Ból trawienia, której autorką jest dietetyk Justyna Pardyka.

czytaj dalej »

2022-03-09

Kolejna propozycja z bardzo dobrych herbat ziołowych na ten przedwiosenny okres.

Kolejna propozycja z bardzo dobrych herbat ziołowych na ten przedwiosenny okres.

Polecam osobom po przechorowaniu na covid-19. Przeczytaj jak wiele właściwości posiada krzem.

czytaj dalej »

2021-09-20

Automatyzacja diet eliminacyjnych i niskoglikemicznych.

Automatyzacja diet eliminacyjnych i niskoglikemicznych.

Jeszcze do niedawna dietetycy mieli duże problemy z określeniem wartości indeksu i ładunku glikemicznego diety.

czytaj dalej »

2021-02-02

Dziękujemy :)

Dziękujemy :)

Kilka słów o książce.

czytaj dalej »

2020-12-14

Lactobacillus rhamnosus LGG®. Gdzie go znajdziemy?

Lactobacillus rhamnosus LGG®. Gdzie go znajdziemy?

Szczep probiotyczny LGG® posiada udokumentowany szereg korzystnych skutków zdrowotnych, co potwierdzają liczne badania kliniczne.

czytaj dalej »

2020-09-29

Program do diet, czyli najbardziej niezbędne narzędzie pracy każdego dietetyka.

Program do diet, czyli najbardziej niezbędne narzędzie pracy każdego dietetyka.

Tym razem coś dla dietetyków, specjalistów zajmujących się tematem żywienia. Indywidualny jadłospis często otwiera oczy i pomaga w świadomym żywieniu, co też przekłada się potem na lepsze wyniki badań oraz samopoczucie.

czytaj dalej »

2020-05-05

Komu polecam Iberogast? Lek przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.

Komu polecam Iberogast? Lek przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.

Coraz więcej osób cierpi z powodu czynnościowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Często zadajecie mi pytanie, jaki środek apteczny polecam przy zespole jelita nadwrażliwego.

czytaj dalej »

2019-10-14

Rak trzustki, czyli jak wygrać z cichym zabójcą. Książka szczera i zarazem smutna … do bólu.

Rak trzustki, czyli jak wygrać z cichym zabójcą. Książka szczera i zarazem smutna … do bólu.

Specjalnie dla zainteresowanych tematem, przytaczam kilka ciekawych fragmentów z rozmowy z prof. Lampe.

czytaj dalej »

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Top lista

Dieta wspierająca zdrowie włosów

Niestety wiele osób cierpi z powodu nadmiernego wypadania włosów. Wśród moich pacjentów najczęściej są to osoby z chorobami autoimmunologicznymi (głównie ŁZS, Hashimoto, toczeń), po przejściu Covid-19 czy zwykłej grypy o...

Miód z kurkumą - nasz naturalny antybiotyk.

Ta złota mikstura to znany od lat naturalny specyfik, który świetnie sprawdza się w walce z różnymi infekcjami.

Więcej tkanki tłuszczowej = wyższe stężenie estrogenów = większe ryzyko zachorowania na nowotwory. Jaki jest związek między wysokim poziomem estrogenów, a nowotworami?

Kobiety wytwarzają estrogen głównie w jajnikach. Ale komórki tłuszczowe również produkują estrogen, co u otyłych kobiet tłumaczy większe zagrożenie rakiem piersi/jajnika/trzonu macicy. Kobiety z nadwagą czy otyłością mają więcej tkank...

Koktajl dla osób z niską ferrytyną.

Zapraszam na koktajl poprawiający parametry ferrytyny oraz żelaza.

Omlet marchewkowy z ricottą.

Przepyszny, przede wszystkim bogaty w białko i karotenoidy posiłek na śniadanie czy podwieczorek. 

Żywienie w sterydoterapii.

Długotrwałe przyjmowanie sterydów wpływać może znacząco na funkcjonowanie całego  organizmu. Leki sterydowe zalecane są w przypadku chorób o podłożu alergicznym, autoimmunologiczny, zapalnym.


Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.