Dieta wspierająca zdrowie włosów
Niestety wiele osób cierpi z powodu nadmiernego wypadania włosów. Wśród moich pacjentów najczęściej są to osoby z chorobami autoimmunologicznymi (głównie ŁZS, Hashimoto, toczeń), po przejściu Covid-19 czy zwykłej grypy oraz nagłego stresu.
Przyczyn wypadania włosów jest wiele, a jedną z nich jest źle dobrana dieta. Ich słaba kondycja może być wynikiem niedoboru składników odżywczych, ale nie tylko. Jednakże do czynników łysienia można zaliczyć między innymi:
Przyczyn może być bardzo dużo i to tutaj trzeba zacząć leczenie wypadających włosów – od znalezienia przyczyny. Problem wypadania włosów wymaga wsparcia ogólnoustrojowego.
W XXI wieku obserwujemy sytuację, w której wiele osób, zwłaszcza młodych, to osoby niedożywione i nie znaczy to, że mają niską masę ciała. Ich niedożywienie jest efektem tego, że jedzą produkty ubogie w mikro- i makroskładniki, witaminy, białka (albo za dużo białka) czy nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dieta wspierająca zdrowie włosów powinna być bogata w:
Należy pamiętać o odpowiednim stosunku kwasów omega-3 do omega-6. Nadmiar kwasów omega-6 może prowadzić do zaburzenia równowagi immunologicznej i wyższego ryzyka stanów zapalnych, prowadząc do wypadania włosów.
Suplementy mogą być pomocne, gdy pojawi się niedobór jakiegoś składnika pokarmowego, jednak w większości przypadków można uzyskać potrzebne składniki poprzez zrównoważone i różnorodne jedzenie. Uwaga! Nadmierna suplementacja witaminy A (często przy trądziku) może się przyczynić do utraty włosów.
Niedobory żelaza i ferrytyny to częsta przyczyna wypadania włosów.
Dieta na wypadanie włosów powinna być bogata w żelazo, które bierze udział w odżywianiu cebulek włosowych. Za jego pośrednictwem włosy otrzymują wszystkie niezbędne substancje odżywcze.
Gdzie znajdziemy najwięcej żelaza?
Produkty bogate w ten pierwiastek to: podroby (wątroba, serce), mięso, jaja, ryby, drożdże, kakao, pietruszka natka, pokrzywa, orzechy, rośliny strączkowe, buraki, kasza jaglana i gryczana. Polecam również laktoferynę.
Produkty, które ułatwiają wchłanianie żelaza to te, które zawierają witaminę C. Znaleźć ją można między innymi w: czerwonej papryce, natce pietruszki, szpinaku, kalafiorze, brukselce, porzeczkach, aronii, truskawkach, kiwi.
Insulinooporność !!!
Żywność bogata w cukry proste powoduje zaburzenia gospodarki węglowodanowej. W mieszku włosowym insulina wpływa na wzrost włosów i reguluje metabolizm androgenów. Nadmiar insuliny powoduje jednak wzrost syntezy androgenów i hamowanie syntezy SHBG w wątrobie. W wyniku oporności na insulinę dochodzi do obkurczania i zaburzenia krążenia w naczyniach krwionośnych odżywiających skórę głowy, prowadząc do miejscowego niedotlenienia, co powoduje wypadanie włosów.
Okazuje się, że zwiększenie ukrwienia w okolicy głowy, może odżywiać cebulki włosów i przyspieszać ich porost. Praca na powięzi jest jednym z takich rozwiązań (zachęcam do skorzystania z usług specjalisty). Dodatkowo, należy zadbać o aktywność fizyczną i starać się regularnie ruszać, z naciskiem na regularność.
Dbaj o swoje zdrowie psychiczne - nie nakręcaj się, nie pielęgnuj złości w sobie; po sytuacjach stresowych szukaj ukojenia: zastosuj techniki relaksacyjne, poćwicz, "zauważaj, wyolbrzymiaj i doceniaj" dobro, które do Ciebie przychodzi, programuj swój umysł na szukanie dobra, nie skupiaj się na brakach, znajdź rzeczy, które Cię relaksują, wyciszają, regenerują - to wszystko będzie na bieżąco eliminować mogące rozwinąć się skutki nadmiernego stresu.
A jak to wygląda w praktyce? Zapraszamy po nasz jadłospis. Co zawiera dieta?
Po więcej informacji zapraszamy do naszego sklepu: https://studiozycia.pl/ebook/dieta-wspierajaca-zdrowie-wlosow-html