Studio Życia

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

2019-05-29

Czym jest hipoglikemia reaktywna idiopatyczna? Co należy zrobić w przypadku niedocukrzenia przy hipoglikemii reaktywnej.

Czym jest hipoglikemia reaktywna idiopatyczna? Co należy zrobić w przypadku niedocukrzenia przy hipoglikemii reaktywnej.

Hipoglikemia reaktywna idiopatyczna jest stanem obniżenia glukozy we krwi i wystąpienia objawów niedocukrzenia w czasie od 2 do 4 godzin po spożyciu posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów.

czytaj dalej »

2019-03-26

Magnez w terapii dietetycznej nadciśnienia tętniczego.

Magnez w terapii dietetycznej nadciśnienia tętniczego.

W terapii dietetycznej zmniejszenie spożycia sodu i zwiększenie udziału potasu w diecie oraz wprowadzenie dodatkowego spożycia magnezu może potęgować efekt hipotensyjny i zwiększyć efektywność wszystkich grup leków hipotensyjnych.

czytaj dalej »

2019-03-22

Diety specjalne dla pacjentów z chorobami zapalnymi jelit. Dieta typu FODMAP, SCD oraz IBD-AID. Dlaczego ksylitol dla niektórych może okazać się szkodliwy?

Diety specjalne dla pacjentów z chorobami zapalnymi jelit. Dieta typu FODMAP, SCD oraz IBD-AID. Dlaczego ksylitol dla niektórych może okazać się szkodliwy?

Choroby zapalne jelit to grupa schorzeń przewodu pokarmowego, takich jak: wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita nadwrażliwego oraz inne zapalenia jelita grubego wciąż o niewyjaśnionej przyczynie.

czytaj dalej »

2019-03-12

Fibromialgia, czyli kiedy boli cały organizm. Choroba interdyscyplinarna oraz jak i czy można sobie z nią poradzić? Jaki jest obraz typowego chorego na fibromialgię?

Fibromialgia, czyli kiedy boli cały organizm. Choroba interdyscyplinarna oraz jak i czy można sobie z nią poradzić? Jaki jest obraz typowego chorego na fibromialgię?

Fibromialgię można scharakteryzować krótko: wszechobecne bóle oraz długa, niekończąca się lista objawów. Niektórzy porównują ją do pasożyta, który wysysa całą energią z ciała. Mówi się także o bólu, którego nie widać. O chorobie stało się głośno dzięki Lady Gadze, która postanowiła zwiększyć świadomość opinii publicznej o fibromialgii.

czytaj dalej »

2019-03-06

Zaparcia. Powszechny i często bagatelizowany problem. Dlaczego należy uważać na probiotyki? Triki żywieniowe w zaparciach i przepis na koktajl o silnych właściwościach przeczyszczających.

Zaparcia. Powszechny i często bagatelizowany problem. Dlaczego należy uważać na probiotyki? Triki żywieniowe w zaparciach i przepis na koktajl o silnych właściwościach przeczyszczających.

Tym razem trochę o zaparciach, jako, że zauważam po mailach i konsultacjach, iż jest to jeden z najczęstszych problemów i dolegliwości zdrowotnych przewodu pokarmowego. Czy zaparcia należy bagatelizować?

czytaj dalej »

2019-03-04

Autoimmunizacyjne choroby tarczycy oraz potencjalne zagrożenia związane z dietą bezglutenową. Streszczenie pracy poglądowej.

Autoimmunizacyjne choroby tarczycy oraz potencjalne zagrożenia związane z dietą bezglutenową. Streszczenie pracy poglądowej.

Tym razem chciałabym przedstawić Wam stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu na temat zasadności stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto.

czytaj dalej »

2019-02-28

Przykładowy posiłek przy bólach stawowych, RZS.

Przykładowy posiłek przy bólach stawowych, RZS.

Aby chronić  stawy przed nawrotem stanu zapalnego należy dobrze i mądrze wybierać produkty żywieniowe.

czytaj dalej »

2019-01-21

Jak wspomóc pracę chorej wątroby? Stłuszczenie wątroby i co z tym można zrobić.

Jak wspomóc pracę chorej wątroby? Stłuszczenie wątroby i co z tym można zrobić.

Najczęstsze choroby wątroby z którymi może mieć do czynienia dietetyk to alkoholowa oraz stłuszczeniowa choroba wątroby.

czytaj dalej »

2018-11-22

Leczenie żywieniowe w chorobach tkanki łącznej (kolagenozy): RZS, toczeń rumieniowaty układowy, młodzieńcze przewlekłe zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa. Czy dieta roślinna może być skuteczna w wyciszaniu stanów zapalnych?

Leczenie żywieniowe w chorobach tkanki łącznej (kolagenozy): RZS, toczeń rumieniowaty układowy, młodzieńcze przewlekłe zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa. Czy dieta roślinna może być skuteczna w wyciszaniu stanów zapalnych?

Choroby tkanki łącznej (kolagenozy to dawne określenie na choroby układowe tkanki łącznej) wynikają ze zmian zapalnych spowodowanych najczęściej reakcją autoimmunologiczną.

czytaj dalej »

2018-11-06

Babka płesznik – kolejna roślina lecznicza.

Babka płesznik – kolejna roślina lecznicza.

Babka płesznik jest rdzenną rośliną zachodniego rejonu Morza Śródziemnego, północnej Afryki i zachodniej Azji. W Polsce uprawiana jest rzadko, ponieważ bardziej popularne jest siemię lniane, które ma podobne właściwości. Jednakże część moich pacjentów twierdzi, że bardziej w ich dolegliwościach pomaga im właśnie babka płesznik niż siemię lniane.  

czytaj dalej »

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.