Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

2018-10-09

Tapioka na liczne problemy z układem pokarmowym. Poznaj jej właściwości. Przepis na regenerujący pudding z tapioki.

Tapioka na liczne problemy z układem pokarmowym. Poznaj jej właściwości. Przepis na regenerujący pudding z tapioki.

Poznaj tapiokę. Produkt na wiele chorób układu pokarmowego. Polecana przy silnych nudnościach, wspomagająca leczenie wielu nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, w stanach rekonwalescencji po operacjach, osobom z chorobami zapalnymi jelit (w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna). Wykorzystywana może być u osób z biegunkami lub zaparciami. Polecana przez lekarzy onkologów w trakcie chemioterapii i radioterapii. Z powodzeniem może być włączona do diety dzieci oraz osób starszych.

czytaj dalej »

2018-10-09

Pasta z wątróbki pomocna w walce z anemią i przy niedoborach witamin z grupy B.

Pasta z wątróbki pomocna w walce z anemią i przy niedoborach witamin z grupy B.

Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakiekolwiek inny rodzaj mięsa. Idealna pod względem zawartości dużej liczny mikroskładników w diecie osoby aktywnej, sportowca, osoby wyniszczonej i osłabionej leczeniem, przy spadku odporności, osłabionej kondycji psychicznej, czy też przy silnej anemii.

czytaj dalej »

2018-10-08

Nudności – jak sobie z nimi radzić w trakcie leczenia lub w czasie ciąży. Przepis na napar przy nudnościach.

Nudności – jak sobie z nimi radzić w trakcie leczenia lub w czasie ciąży. Przepis na napar przy nudnościach.

U osób leczonych onkologicznie, w trakcie chemioterapii i radioterapii, u chorych zażywających duże ilości leków, również u kobiet ciężarnych (szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży) często pojawiają się nudności, zaburzenia smaku i zapachu, nierzadko wymioty. Jak można sobie / bliskim pomóc w takich stanach?

czytaj dalej »

2018-10-03

Kilka ważnych wskazówek związanych z żywieniem dla większości osób z chorobami onkologicznymi oraz osób zajmujących się przygotowywaniem posiłków w chorobie nowotworowej.

Kilka ważnych wskazówek związanych z żywieniem dla większości osób z chorobami onkologicznymi oraz osób zajmujących się przygotowywaniem posiłków w chorobie nowotworowej.

Kilka ważnych wskazówek związanych z żywieniem dla większości osób z chorobami onkologicznymi oraz osób zajmujących się przygotowywaniem posiłków w chorobie nowotworowej.

czytaj dalej »

2018-10-01

Galaretka na bazie produktu Nutricia dla osób w niedożywieniu, w okresie rekonwalescencji, z cukrzycą.

Galaretka na bazie produktu Nutricia dla osób w niedożywieniu, w okresie rekonwalescencji, z cukrzycą.

Preparaty odżywcze specjalnego przeznaczenia (ONS) wcale nie muszą być nudne i monotonne. Często takie preparaty nie smakują pacjentom, zwłaszcza jeśli istnieją zaburzenia żucia, połykania. Warto więc wykorzystać ONS w różnych posiłkach  (np.: zupy, pasty, lody, desery), aby smakowały pacjentom, wyglądały atrakcyjnie i oczywiście co najważniejsze odżywiały oraz szybko regenerowały organizm.

czytaj dalej »

2018-06-04

Leczenie dietetyczne pacjentów kardiologicznych zgodne ze standardami postępowania dietetycznego w kardiologii.

Leczenie dietetyczne pacjentów kardiologicznych zgodne ze standardami postępowania dietetycznego w kardiologii.

Pewnie większość z was nigdy nie słyszała o standardach postępowania dietetycznego w kardiologii. Jest to dokument opisujący problem chorób układu krążenia w Polsce i na świecie, które wciąż są głównymi przyczynami zachorowalności, niepełnosprawności i przedwczesnej umieralności w krajach rozwiniętych. Jest on skierowany głównie do lekarzy i dietetyków, ale warto, aby pacjenci również zapoznali się z założeniami diety kardioprotekcyjnej,  gdyż mogą okazać się naprawdę pomocne dla osób obciążonych ryzykiem, czy będących w trakcie dietoterapii oraz leczenia farmakologicznego.

czytaj dalej »

2018-03-05

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i ich wpływ na układ pokarmowy.

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i ich wpływ na układ pokarmowy.

Od lat obserwuje się coraz większy udział w codziennej diecie produktów wysokoprzetworzonych, czyli najczęściej bogatych w cukry proste, z niedostateczną podażą błonnika, co w znacznym stopniu wpływa na obniżenie poziomu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.  Nieprawidłowa dieta zaburza proporcje, skład i funkcjonowanie mikroflory jelit. Dieta uboga w błonnik, bogata za to w mięso, tłuszcz zwierzęcy prowadzi do zwiększonego rozkładu i wydalania kwasów żółciowych. To wiąże się z powstawaniem toksycznego siarkowodoru odpowiedzialnego m.in. za rozwój stanów zapalnych i choroby jelit oraz zmniejszoną odporność i większą zapadalność na tak zwaną grypę jelitową.

czytaj dalej »

2018-01-04

Helicobacter pylori - w poszukiwaniu naturalnych środków hamujących działanie tej bakterii. Omówienie artykułu naukowego.

Helicobacter pylori - w poszukiwaniu naturalnych środków hamujących działanie tej bakterii. Omówienie artykułu naukowego.

Celem publikacji jest przedstawienie naturalnych środków leczniczych, ogólnie dostępnych, bezpiecznych w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych H. pylori. Rosnąca oporność na standardowo używane antybiotyki zwiększa zapotrzebowanie na nowe aktywne substancje pochodzenia roślinnego. Autorzy artykułu zwracają uwagę na naturalne zasoby roślin i grzybów, jako źródła związków o aktywności przeciwbakteryjnej, które są wciąż mało poznane i wykorzystywane. Omawiana przeze mnie publikacja opiera się na licznych badaniach prowadzonych w wielu ośrodkach naukowych na całym świecie.

czytaj dalej »

2017-11-15

Dieta niskohistaminowa dla dziecka. Darmowy poradnik.

Dieta niskohistaminowa dla dziecka. Darmowy poradnik.

Dieta niskohistaminowa dla dziecka. Darmowy poradnik.

Jadłospis na 7 dni oraz praktyczne porady dla rodziców zmagających się z problemami alergii oraz nietolerancji pokarmowych u swojego dziecka.

czytaj dalej »

2017-09-04

Kamica pęcherzyka żółciowego i dróg żołciowych. Choroba cywilizacyjna i błędy żywieniowe. Prawidłowa dieta u osób z kamicą i po wycięciu pęcherzyka żółciowego.

Kamica pęcherzyka żółciowego i dróg żołciowych. Choroba cywilizacyjna i błędy żywieniowe. Prawidłowa dieta u osób z kamicą i po wycięciu pęcherzyka żółciowego.

Kamica żółciowa należy do zaskakująco powszechnych chorób. Pamiętam, iż będąc na praktykach szpitalnych na oddziale chirurgicznym, zadziwił mnie ogrom ludzi leżących i czekających na cholecystektomię (wycięcie pęcherzyka żółciowego), i głównie były to osoby młode. Nie wspomnę już o tym, że zbyt późne leczenie i niestosowanie diety prowadziły do licznych powikłań: operacje, sepsa, śpiączka, … co niestety było mi dane obserwować. Na przestrzeni ostatnich lat kamica pęcherzyka żółciowego jest coraz częściej rozpoznawana u dzieci.

Mało osób wie, że w dużej liczbie przypadków można byłoby uniknąć tej choroby dzięki odpowiedniej diecie. Przeprowadzając wywiad po operacjach, edukując w sprawie żywienia ludzie kompletnie nie zdawali sobie sprawy z tego jak wielkie znaczenie dla ich zdrowia ma żywienie. Do tego stopnia, że dzień po wycięciu pęcherzyka żółciowego schodzili do szpitalnej restauracji po ... frytki.

czytaj dalej »
anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Program leczenia dietetycznego w chorobach serca i układu krążenia

Program leczenia dietetycznego w chorobach serca i układu krążenia

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.