email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

zespół jelita nadwrażliwego - szkolenie

Żywienie w sterydoterapii.

Żywienie w sterydoterapii.

Długotrwałe przyjmowanie sterydów wpływać może znacząco na funkcjonowanie całego  organizmu. Leki sterydowe zalecane są w przypadku chorób o podłożu alergicznym, autoimmunologiczny, zapalnym. Efekty uboczne takiej terapii zależą oczywiście od dawki, czasu leczenia oraz indywidualnej reakcji pacjenta.

Z jakimi skutkami ubocznymi możemy mieć do czynienia przy dłuższej sterydoterapii:

  • Zwiększenie masy ciała
  • Cechy zespołu Cushinga (otyłość brzuszna, nagromadzenie tkanki tłuszczowej na twarzy i wokół szyi, szczupłe kończyny)
  • Hiperglikemia, nasilona insulinooporność
  • Ryzyko zaćmy i jaskry
  • Problemy skórne (rozstępy, trądzik, łojotok)
  • Zaburzenia żołądkowo-jelitowe
  • Hiperlipidemia
  • Zmniejszona synteza białek mięśniowych i tym samym osłabienie siły mięśniowej
  • Zmniejszenie gęstości kości i zwiększone ryzyko złamań
  • Podatność na zakażenia wirusowe i grzybicze
  • Problemy z pamięcią, zaburzenia nastroju

Leczenie żywieniowe w chorobie i sterydoterapii

My jako dietetycy kliniczni musimy dostosować leczenie żywieniowe do głównej jednostki chorobowej, biorąc pod uwagę oczywiście leczenie sterydowe i ograniczenie powikłań w przyszłości. Na co należy zwrócić uwagę? Oto podstawowe informacje:

  • Podaż białka, tłuszczów i węglowodanów zależeć będzie w głównej mierze od choroby podstawowej. O ile nerki pacjenta funkcjonują prawidłowo można nieznacznie zwiększyć podaż białka. Zatem w diecie takiej osoby powinno znaleźć się chude mięso, ryby, nabiał chudy, jaja. Należy zwrócić uwagę także na białko roślinne, włączając do diety nasiona roślin strączkowych które zawierają izoflawony (te mają działanie przeciwutleniające).
  • Należy zadbać o jakość węglowodanów i zapoznać pacjenta z produktami o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Produkty węglowodanowe odpowiednio dobrane i przygotowane to także błonnik, który zmniejsza glukozę poposiłkową i stężenie lipidów oraz białka C-reaktywnego.
  • Zwracać należy uwagę na odpowiednią ilość dostarczanych z pożywieniem wielonienasyconych kwasów omega-3, które hamują produkcję cytokin prozapalnych. Ich źródłem w diecie powinny być tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, sardynka, makrela (nie wędzone). Produkty roślinne, które są bogatym źródłem kwasów omega-3 to: olej lniany, rzepakowy, nasiona chia, siemię lniane, orzechy włoskie. Jeśli pacjent nie spożywa ryb polecam tran, który jest źródłem witamin A i D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA.
  • Zwiększyć należy spożycie polifenoli zwiększając tym samym spożycie owoców, warzyw, przypraw (szczególnie kurkuma, curry, cynamon, kakao) ze względu na swoje udokumentowane działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i gojące rany.
  • Zwrócić uwagę na potas w diecie, który zapobiega obrzękom i nadciśnieniu, warunkuje prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych, wspomaga też proces gojenia się ran. Potas znajduje się w suszonych morelach, szparagach, pomidorach, kakao, orzechach, rybach i chudym mięsie.
  • Wszystkim pacjentom przyjmującym sterydy powinno zalecać się ćwiczenia dostosowane do stanu chorego i jednostki chorobowej. Aktywność fizyczna wzmacnia mięśnie, poprawia wrażliwość insulinową, a także gęstość kości.
  • Suplementacja wapnia i witaminy D3 jest zalecana u wszystkich osób leczonych glikokortykoidami. Dawkę ustala lekarz prowadzący.
  • Sterydy zwiększają ryzyko nadciśnienia, dlatego należy ograniczyć podaż sodu co też poprawi równowagę wapniową u pacjentów.
  • Trzeba wiedzieć, iż nie zawsze udaje się za pomocą diety dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników. W celu pełnego zaspokojenia zapotrzebowania na składniki odżywcze bardzo dobrym rozwiązaniem może okazać się żywienie medyczne. Są to preparaty odżywcze typu Nutridrink, Fresubin, oraz inne, które dostarczają w niewielkiej objętości skoncentrowaną ilość kalorii i wartości odżywczych. Żywność medyczna wspiera leczenie i  sprawia, że osoby chore czują się lepiej i szybciej powracają do zdrowia. Odpowiedni preparat dobiera lekarz, wspólnie z dietetykiem.

 

Bibliografia:

  • Wsparcie dietetyczne w sterydoterapii. Agnieszka Ciepłowska. Współczesna dietetyka, 2019, nr 24.
  • Osteoporoza posterydowa. Artur Bachta, Maciej Kulig, Witold Tłustochowicz. Borgis - Postępy Nauk Medycznych 3/2012, s. 213-217.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.