email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Flaczki z boczniaków. Boczniaki - zaskakująco korzystne dla zdrowia grzyby.

Flaczki z boczniaków. Boczniaki  - zaskakująco korzystne dla zdrowia grzyby.

Flaczki z boczniaków. Boczniaki  - zaskakująco korzystne dla zdrowia grzyby.

Dowiedz się dlaczego do diety warto wprowadzić grzyby boczniaki?

To grzybom zawdzięczamy pierwszy antybiotyk – penicylinę, odkrytą przez Aleksandra Fleminga w 1928 r.. Również grzybom zawdzięczamy statynę – uzyskaną z grzybów pleśniowych, obniżającą poziom cholesterolu. Produkcja grzybów leczniczych pod kątem pozyskiwania leków staje się bardzo prężnie rozwijającą się gałęzią biotechnologii i bardzo dobrze, a dlaczego? Przyjrzyjmy się chociażby takiemu boczniakowi?

Boczniak ostrygowaty jest grzybem pochodzącym z Chin, a obecnie jest rozpowszechniony na całym świecie. Co ciekawe, w czasie I wojny światowej były uprawiane na szeroką skalę w Niemczech i traktowane jako ważne źródło pożywienia. Grzyby te coraz częściej są uważane za konkurencję dla pieczarek ze względu na liczne właściwości zdrowotne. W tradycyjnej medycynie chińskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie, wzmacniające żyły i obniżające ciśnienie śródgałkowe, przynoszące ulgę w bólu, przemęczeniu i drętwieniu mięśni, łagodzące dolegliwości związane z bólami stawów, ułatwiające usuwanie substancji toksycznych z organizmu. Boczniak zawiera polisacharydy i glikoproteiny, które bardzo korzystnie wpływają na układ odpornościowy, pomagają zwalczać zakażenia wirusowe, bakteryjne czy grzybicze. Boczniaki zawierają lowastatynę, która obniża stężenie cholesterolu.   Wykazano również działanie przeciwcukrzycowe -  po doustnym podaniu pacjentom z cukrzycą typu 2 sproszkowanych owocników zaobserwowano efekt hipoglikemiczny.

 

Jednak działanie antynowotworowe należy do najważniejszych właściwości leczniczych boczniaka.

Naukowcy wykazali obecność aktywnej substancji (pleuran), która może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Regularne jedzenie grzybów według wielu naukowców zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prawie o połowę. Z analizy badań przeprowadzonych od 1966 do 2020 roku z udziałem prawie 20 tys. pacjentów wynika, że spożywanie średnio od 1/8 do 1/4 szklanki (ok. 18 gramów) grzybów dziennie obniża ryzyko nowotworów aż o 45 proc. (źródło: https://news.psu.edu/story/655156/2021/04/21/research/higher-mushroom-consumption-associated-lower-risk-cancer)

 

Źródła:

  • Shah H., Iqtidar A. Khalil, Shagufta Jabeen.: Nutritional composition and protein quality of Pleurotus mushroom. Sarhad J. Agric., 1997, 13 (6), 621-626.
  • J. Florczak i współpr., WYBRANE SKŁADNIKI ODŻYWCZE GRZYBÓW DZIKO ROSNĄCYCH USZAKA BZOWEGO (HIRNEOLA AURICULA JUDAE), BOCZNIAKA OSTRYGOWATEGO (PLEUROTUS OSTREATUS)
    I ZIMÓWKI AKSAMITNOTRZONOWEJ (FLAMMULINA
    VELUTIPES). BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVII, 2014, 4, str. 876 – 882
  • Golak – Siwulska I., Sobieralska E., Sobieralska K., Siwulski M. Smaki boczniaka. Bogucki Wydawnictwo Naukowe. Poznań 2017.
  • Doktór Grzyb. Maria Hawranek. Przekrój; https://przekroj.pl/nauka/doktor-grzyb-maria-hawranek

 

 

Flaczki z boczniaków.

Składniki:

  • Około 400 g boczniaków
  • 1 średnia marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • Natka pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Kawałek startego korzenia imbiru
  • olej rzepakowy/oliwa do smażenia
  • przyprawy: majeranek, słodka papryka, sól, pieprz, lubczyk, gałka muszkatołowa
  • do podania: natka pietruszki

Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić na cienkie paseczki. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Teraz rozgrzej olej w garnku. Włóż wszystko do garnka, razem z pokrojoną drobno cebulą i startym czosnkiem. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.

Wlać bulion roślinny lub wodę (tak tylko aby przykryć warzywa) i dodaj przyprawy. Gotuj przez ok. 15 minut.

Do gotujących się boczniaków dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podgrzać.

Posypać obficie posiekaną natką pietruszki. Można podawać z pieczywem.

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.