location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

KUSKUS PERŁOWY Z KURCZAKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI W WERSJI FIT.

KUSKUS PERŁOWY Z KURCZAKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI W WERSJI FIT.

Pyszne, zdrowe i szybkie danie jednogarnkowe. Kuskus perłowy to jedna z ulubionych kasz moich pacjentów. Oczywiście takie danie możemy dowolnie wzbogacić o inne składniki, np. o pieczarki, pomidory czy jakieś ulubione warzywa. Polecam do lunchboxów, ale także pacjentom na dietach lekko strawnych.

 

Składniki:

  • 1 torebka kuskusu perłowego
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • kawałek pora lub cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka, kurkuma


Kaszę gotujemy około 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Na oleju podsmażamy pokrojony por,  następnie dodajemy przyprawione kostki kurczaka. Smażymy do miękkości. Podlewamy wodą, aż zrobi się gęsty, kremowy sosik. Do usmażonego kurczaka przekładamy ugotowaną kaszę, podsmażamy całość chwilę. Na koniec posypujemy sporą ilością posiekanej natki. 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.