location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Kilka przepisów z naszych gotowych jadłospisów.

Kilka przepisów z naszych gotowych jadłospisów.

Kilka przepisów z naszych gotowych jadłospisów. Jedz przeciwzapalnie, zwiększ ilość produktów gęstych odżywczo, a do tego włącz jakąkolwiek aktywność fizyczną J.

Nasz jadłospisy oraz ebooki cieszą się coraz to większą popularnością. Dziękujemy, że udostępniacie, piszecie do nas maile chwaląc się wynikami badań, że zmieniacie nawyki żywieniowe w całych rodzinach, a tym samym polepszacie jakość swojego życia. Nic tak nie cieszy jak to, że możemy jako dietetycy być cegiełką poprawiającą stan Waszego zdrowia.

Nasze produkty (ebooki, jadłospisy) znajdziesz na stronie: https://studiozycia.pl/sklep

 

Kilka potraw, które uwielbiacie z naszych jadłospisów.

Hummus paprykowy.

Składniki:

  • papryka czerwona, słodka  1 duża sztuka
  • cieciorka (ciecierzyca) w puszce, bez zalewy, płukana wodą z kranu - mniej niż połowa szkl
  • czosnek - 1 duży ząbek
  • sok ze świeżej cytryny -  z 0.5 cytryny
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • bazylia świeża - parę listków – opcjonalnie

Polecam hummus zrobić wcześniej i w większej ilości, na 2-3 dni.

 Paprykę upiecz w piekarniku i następnie obierz ze skórki. Upieczoną i obraną paprykę oraz pozostałe składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładką, kremową pastę. Dopraw do smaku. Smaruj na pieczywie.

Uwaga! Zamiast ciecierzycy może być biały dowolny ser twarogowy (wymieszać z papryką).

 

Jajka sadzone na pesto.

Składniki:

  • 2 łyżki zielonego pesto (dowolne – polecam z natki pietruszki, roszponki, rukoli)
  • 2 jajka
  • szczypta soli oraz pieprzu

Na rozgrzaną patelnię wyłożyć pesto i rozsmarować je delikatnie, a następnie wbić jajka.

Posolić i doprawić je pieprzem, a gdy się zetną od spodu, przewrócić jajka.

Smażyć jeszcze chwilę – w zależności od tego, czy chcemy żółtko płynne, czy ścięte.

 

Kremowe risotto z brokułem, cytryną i pietruszką.

Składniki:

  • brokuły, różyczki – kilka różyczek
  • cebula czerwona – 1 mała
  • czosnek - 1 duży ząbek
  • oliwa z oliwek - 1.5 łyżki
  • ryż biały - 4 łyżki
  • masło ekstra 0.5 łyżeczka czubata
  • ser, parmezan - 2 łyżki
  • pietruszka, liście

Posiekaj brokuł, cebulę oraz czosnek. Postaw rondel na średnim ogniu, wlej oliwę z oliwek, dodaj warzywa i chwilę podsmaż. Po ok. 5 minutach dodaj ryż przeznaczony do risotto, wymieszaj. Wlej do garnka bulion warzywny lub samą wodę; poczekaj, aż całkowicie się wchłonie i podlewaj dalej, aż ryż się ugotuje.

Pod koniec dodaj sok z cytryny, masło oraz starty parmezan według uznania, gotuj jeszcze 2-3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Zamiast masła możesz wlać mleczko kokosowe – danie nabiera wtedy orientalnego smaku.

Całość dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem risotto posyp obficie natką pietruszki.

 

Zupa cebulowa rozgrzewająca.

Cebula zawiera dużo kwercetyny, która ma działanie antyhistaminowe. Może zmniejszać występujący w organizmie stan zapalny oraz redukować ryzyko tworzenia nowych procesów zapalnych.

Składniki:

  • 3-4 cebule
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • bulion lub woda
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz do smaku, szczypta kurkumy, można rozmaryn
  • tymianek, czosnek niedźwiedzi
  • 20 ml śmietany 12% (lub jogurt)

Dodatkowo:

  • posiekana natka pietruszki
  • parmezan
  • domowe grzanki

Cebulę i ziemniaki obieramy, siekamy, wrzucamy do garnka i chwilę dusimy na roztopionym maśle. Zalewamy wodą lub bulionem tak, aby warzywa były przykryte płynem. Gotujemy

zupę ok. 25 minut. Dodajemy przyprawy. Na koniec wlewamy śmietanę i blendujemy. Podajemy z domowymi grzankami, serem i ewentualnie posiekaną natką pietruszki.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.