location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Kilka ważnych informacji przed wakacjami dla osób z nietolerancją histaminy.

Kilka ważnych informacji przed wakacjami dla osób z nietolerancją histaminy.

Wraz z okresem wakacyjnym rośnie ryzyko zagrożenia tzw. histaminowym zatruciem pokarmowym. Coś o tym wiem jako dietetyk, gdyż już w lipcu zgłaszają się do mnie pierwsze osoby powracające z urlopów szczególnie z krajów takich jak: Włochy, Hiszpania, Portugalia, ... gdzie kuchnia jest bardziej histaminowa (wino, pizza, owoce morza, niektóre jogurty, sery, cytrusy, sosy pomidorowe) . A niestety nie wszystkim ona służy. :)

Oto kilka ważnych informacji przed wakacjami dla osób z nietolerancją histaminy.

  • Dieta uboga w witaminę D3 może powodować nadmierną nadwrażliwość śluzówki jelit, problemy z metabolizmem histaminy i rozwój nietolerancji pokarmowych oraz alergii. Przed wakacjami warto zadbać o jej prawidłowe stężenie.
  • Niedobór magnezu może również powodować dodatkowe wydzielanie histaminy.
  • Alkohol (szczególnie wina czerwone, szampan, wina musujące, piwa pszeniczne) może zawierać dużo histaminy/ alkohol hamuje wytwarzanie enzymu DAO; również jest tak zwanym zwalniaczem histaminy.
  • Wypijanie dużych ilości płynów między posiłkami (woda) usuwa nadmiar histaminy z organizmu.
  • Obecnie dostępne są suplementy zawierające oksydazę diaminową (enzym DAO) u osób, które mają niedobór tego enzymu w jelicie. Enzym DAO wspiera organizm przy zbyt dużej ilości histaminy (szybciej się jej pozbywa) dostarczanej z pokarmów.
  • Unikać sytuacji stymulujących wyrzut histaminy, jak np.  stres , mała ilość snu, zbyt intensywny wysiłek fizyczny , odwodnienie oraz gwałtowne zmiany temperatury otoczenia.

Szczególnie uważać na:

  • Czerwone wino i piwo
  • Tofu, kimchi
  • Czekolada/kakao
  • Twardy i wędzony ser
  • Kapusta kiszona
  • Tuńczyk, makrela, wędzone ryby
  • Salami
  • Sosy pomidorowe, ketchup
  • Sosy sojowe
  • Suszone owoce
  • Kefiry, jogurty (im świeższe tym lepiej, wraz z okresem przechowywania jogurtów, w których obecne są żywe kultury bakteryjne – wzrasta w nich stężenie histaminy)

Pokarmy stymulujące wydzielanie histaminy min.:

  • Owoce morza
  • Orzeszki ziemne
  • Truskawki, kiwi, cytrusy
  • Czekolada, kakao
  • Czasami szpinak i awokado

Inhibitorami DAO np: alkohol, czarna herbata, zielona herbata, napoje energetyczne.

 

Więcej informacji o nietolerancji histaminy: ebooki, jadłospisy, webinary znajdziesz na naszej platformie: http://studiozycia.pl/p/platforma-wiedzy-na-temat-nietolerancji-histaminy.html

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.