Cena: 149.00 zł
Wykłady * Gotowe jadłospisy * Artykuły/Ebooki * Zalecenia w świetle badań
Wszystko w jednym miejscu.
Nietolerancja histaminy (NH) /Nadwrażliwość na histaminę /Nadmierne wydzielanie histaminy jest uwarunkowane głównie genetyką, zaburzeniami mikrobiomu jelitowego, żywnością i lekami oraz innymi pokrewnymi czynnikami, np. chorobami alergicznymi, autoimmunologicznymi, chorobami jelit, przewlekłymi infekcjami, przewlekłym stresem i mastocytozą.
NH (nietolerancja histaminy), znana również jako histaminoza jelitowa lub nadwrażliwość na histaminę w pokarmach. W piśmiennictwie podaje się, że częstość występowania NH wynosi 3–6% i pojawia się znacznie częściej u dzieci. U dorosłych częstość występowania NH stanowi ok. 1% . Ze względu jednak na najnowsze dane naukowe szacuje się, że realny niedobór DAO może być wyższy i może dotyczyć nawet 15% populacji lub więcej.
Obecnie główną strategią unikania objawów nietolerancji histaminy oprócz farmakoterapii jest przestrzeganie diety o niskiej zawartości histaminy, ale okazuje się, że nie tylko. W zależności od przestrzegania diety ubogohistaminowej poprawę objawów wykazano u prawie 80% pacjentów. Ale o tym już bardziej szczegółowo na naszej platformie.
Ponieważ problem z nadmiernym wydzielaniem histaminy oraz jej nietolerancją jest coraz większy uruchomiliśmy platformę edukacyjną, dzięki której otrzymywać będziesz ważną dla Ciebie wiedzę na ten temat.
Co znajdę na platformie?
Wszystko na jednej platformie w temacie histaminy, HIT (nietolerancji histaminy) oraz zespołu nakładania nietolerancji histaminy, a także sposobów radzenia sobie z nadmiarem histaminy.
NIETOLERANCJA HISTAMINY ORAZ IBS
SIBO jest częstą przyczyną IBS (zespołu jelita nadwrażliwego). Przerost bakterii w jelicie cienkim prowadzi do zaburzenia pracy jelit, ich nadreaktywności, upośledzenia trawienia i wchłaniania. W konsekwencji występuje szereg objawów takich jak: ból brzucha, biegunki, zaparcia, mdłości, odbijanie, gazy. Ponadto o takich osób częściej występują zmiany nastroju, zaburzenia snu, lęki, stany depresyjne oraz somatyzacja dolegliwości. Wiele osób z zaburzoną błoną śluzową jelita cienkiego nie tylko źle toleruje fermentujące węglowodany, ale także inne składniki diety. Są to między innymi: histamina, szczawiany i salicylany.
Platforma jest stale wzbogacana o ważne zagadnienia, jadłospisy oraz zalecenia w świetle najnowszych badań. Im więcej wiesz o chorobie, tym lepiej sobie z nią radzisz.
Dokonując zakup masz roczny dostęp do platformy, bez ograniczeń czasowych i lokalizacyjnych.
Przede wszystkim dla osób zmagających się z nietolerancją histaminy, ale i również dla dietetyków, psychodietetyków i trenerów żywienia.
Kilka screenów z platformy: