Dieta niskohistaminowa, przeciwzapalna to odpowiedni model żywienia w dolegliwościach/chorobach tj.: migrena, łuszczyca, pokrzywka, obrzęki, Hashimoto, Insulinooporność, RZS, trądzik, bóle brzucha, itd. Głównie eliminujemy lub przynajmniej ograniczamy produkty dojrzewające i fermentowane, a także tzw. wyzwalacze histaminy (cytrusy, suszone owoce, curry, napoje gazowane barwniki, itd.).
Już po kilku dniach od jej zastosowania obserwujemy wyciszenie wielu objawów związanych ze stanem zapalnym i nadmiarem histaminy.
Ciekawostka dla kobiet! Poziom enzymu DAO spada podczas menstruacji, dlatego w tym okresie mogą nasilać się objawy nietolerancji histaminy i innych amin biogennych.
Dziś przepis z naszej platformy na szybki obiad: Kurczak duszony w marchewce i porach.
- mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100 g (1 porcja)
- marchew - 55 g (0.5 średniej sztuki)
- oliwa z oliwek - 16 g (2 łyżki) + olej z czarnuszki
- por - 60 g (0.5 małej sztuki)
- ryż basmati, biały - 100 g
- sól, pieprz, opcjonalnie kurkuma
Warzywa pokroić (por i marchewkę w paski). Por chwilę podsmażyć na oliwie, a następnie dodać marchewkę (podlewać wodą, zrobi się sosik) i dusić pod przykryciem około 15 minut. Kiedy marchewka stanie się miękka, dodać wcześniej przyprawionego kurczaka i dusić na wolnym ogniu około 15 minut. Doprawić.
Dodatkowo: ryż basmanti (polecam skropić delikatnie oliwą pomieszaną olejem z czarnuszki).
A ponadto … zadbaj o nawodnienie organizmu (woda!). Płyny rozcieńczają soki żołądkowe i zmniejszają ich agresywne działanie na podrażnioną błonę śluzową.
Nasze jadłospisy z niskohistaminowymi przepisami znajdziesz w naszym sklepie na platformie:
powrót