location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Zielona pasta z ciecierzycą, jarmużem i czarnuszką – antyhistaminowa i na poprawę odporności.

Zielona pasta z ciecierzycą, jarmużem i czarnuszką – antyhistaminowa i na poprawę odporności.

Składniki:

  • 1- 2  szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3-5 liści jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • orzechy nerkowca lub migdały (2 łyżki)
  • 1 łyżka tahini
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Orzechy krótko podpraż na suchej patelni.
  • Liście jarmużu dokładnie umyj, usuń twarde łodyżki od liści i chwilę podgotuj, a następnie przelej zimną wodą (dzięki temu jarmuż zachowa wyrazisty kolor).
  • Wszystko zmiksuj na gładką masę.  Dopraw. W razie potrzeby można dodać trochę więcej oleju lub wody.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.