email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt

Studio Życia
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Wodorowęglany w wodzie mineralnej. O czym warto wiedzieć? Ważne informacje dla osób z nadkwasotą i przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Wodorowęglany w wodzie mineralnej. O czym warto wiedzieć? Ważne informacje dla osób z nadkwasotą i przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Wciąż niewielką uwagę przywiązuje się do wodorowęglanów znajdujących się w wodzie mineralnej. A szkoda, bo mają one duże znaczenie dla organizmu człowieka i mogą dawać  szybko odczuwalne efekty bezpośrednio po wypiciu.

O czym warto wiedzieć?

Nadkwasota.

Wody o zawartości wodorowęglanów powyżej 600 mg/l określa się jako wody alkaliczne i są szczególnie polecane osobom ze skłonnością do nadkwasoty i przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Wodorowęglany alkalizują kwasy żołądkowe, co jest korzystne przy nadkwasocie przynosząc szybką ulgę w dolegliwościach.

Stan przecukrzycowy / cukrzyca.

Wody o wysokim poziomie wodorowęglanów wpływają także korzystnie w początkowych stanach cukrzycy. Przyczyniają się do obniżenia ilości glukozy we krwi i moczu, zmniejszają wydzielanie acetonu, korzystnie wpływają na działanie insuliny oraz pH krwi.

Intensywny wysiłek.

Wodorowęglany pomagają zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego w mięśniach po intensywnym i długotrwałym wysiłku w czasie pracy i uprawiania sportu.

Komu taka woda jednak nie będzie służyła?

Są także osoby, które powinny unikać wód zawierających duże ilości wodorowęglanów. Wód o zawartości wodorowęglanów powyżej 600 mg/l powinny wystrzegać się osoby mające niedokwasotę i przy ostrym nieżycie przewodu pokarmowego.

Uwaga! Spożywanie wody mineralnej zawierającej powyżej 1000 mg/l wodorowęglanów może zaburzać procesy trawienne i powodować pewne dolegliwości, nawet u osób zdrowych! Dlatego takie wody pijemy zawsze z umiarem, powoli i małymi łykami i w odstępach czasowych. Dolegliwości żołądka mogą ustąpić gdy będzie się pić właściwą ilość takiej wody.

Jakie wody wybierać?

Polecane są szczególnie: Piwniczanka, , Wielką Pieniawa, Muszynianka, Muszyna Zdrój, Staropolanka, Magnesia, Kryniczanka. Wybieraj różne wody! Nie przyzwyczajaj się do jednej.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?



Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.