Tym razem zrobiłam bardziej wartościowy odżywczo sos do makaronu. Polecam go zwłaszcza jeśli zaczynacie swoją przygodę ze strączkami. A wiadomo już jak bardzo są one korzystne dla naszego organizmu. Szczególnie polecam dzieciom, które nie lubią fasoli. Myślę, że w formie zblendowanej w sosie pomidorowym w ogólne jej nie poczują.
A tak w ogóle czy wiesz, że strączki mają większą zawartość witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza niż porównywalna porcja mięsa? Warto? Warto jeść je cześciej:).
Składniki
Makaron gotujemy osobono. Na patelnię wlewamy trochę oliwy, wrzucamy starty czosnek, pomidorki pokrojone w kostkę oraz strączki i gotujemy. Podlewamy wodą, aby sos nie zrobił się za gęsty, wrzucamy zioła. Całość blendujemy na krem, można podlać wodą do formy sosu. Doprawiamy.
Mieszamy z makaronem. Można dodatkowo posypać parmezanem i gotowe.