location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Sok pomidorowy, idealny na upały, ale nie tylko.

Sok pomidorowy, idealny na upały, ale nie tylko.

W sokach pomidorowych jednym z ważniejszych mikroelementów jest potas, który  wraz z sodem jest  współodpowiedzialny za gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu ludzkiego.

Niedobory potasu w organizmie ludzkim powodują u człowieka (szczególnie w okresie upałów):

  • senność
  • rozdrażnienie
  • osłabienie
  • apatię
  • zaburzenia rytmu serca

Sok pomidorowy jak już wiemy zawiera dużo potasu, który pomaga we właściwym funkcjonowaniu mięśni, serca i układu nerwowego oraz wspiera utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi. Produkty pomidorowe mogą działać kardioochronnie poprzez zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL.

Do organizmu człowieka potas jest dostarczany wraz z dietą, dlatego też ważne jest spożywanie produktów bogatych w ten składnik, np. pomidorów i ich przetworów, buraków, bakłażanów, pietruszki.

Natomiast, likopen (czerwony barwnik) ma działanie przeciwutleniające, przez co zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. Szczególnie zaś spożywanie likopenu polecane jest dla panów narażonych na zachorowanie na raka prostaty. Likopen jest lepiej przyswajalny z przetworzonych pomidorów, czyli np. soków niż z samych pomidorów.

Ciekawostka!

U mieszkańców Hawajów, gdzie pomidory są bardzo popularne, stwierdzono bardzo niski wskaźnik zachorowania na raka żołądka. Brak jest jednak badań klinicznych, potwierdzających ową prawidłowość.

Uwaga! Wybierajcie soki bez dodatku soli (jest ich coraz więcej), a najlepiej jeśli samodzielnie przygotujcie swój własny sok pomidorowy. Wystarczy z jednego - dwóch średnich pomidorów usunąć szypułki, dodać odrobinę wody, a następnie zmiksować na gładką masę.

Spożywczego soku pomidorowego nie powinny spożywać szczególnie osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy, nadkwasotę,  w postępującej niewydolności nerek.

 

Źródło:

  • Stasiuk E., Zawartość potasu w wybranych sokach pomidorowych.  ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII MORSKIEJ W GDYNI, nr 61, październik 2009
  • Zdrojewicz Z., i in., Działanie lecznicze owoców pomidora zwyczajnego., Post Fitoter 2016; 17(1): 44-48.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.