location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Ryż z prażonymi jabłkami z dodatkiem aceroli (w towarzystwie odżywki białkowej).

Ryż z prażonymi jabłkami z dodatkiem aceroli (w towarzystwie odżywki białkowej).

Ostatnio u mnie w gabinecie bardzo dużo osób, które przechodzą różne chemioterapie, są wyniszczeni i chorobą, i agresywnym leczeniem, także tych, którzy bardzo ciężko przeszli zakażenie koronawirusem i wciąż zmagają się ze skutkami choroby. Stąd aby wspomóc regenerację organizmu osłabionego chorobą, każdy posiłek specjalnie modyfikuję, wzbogacam tym czego pacjentowi aktualnie brakuje, a w razie potrzeby dobieram różne odżywki. Dietoterapia potrafi przyśpieszyć proces leczenia, jest dużym wsparciem dla leczenia podstawowego, skraca czas terapii i poprawia rokowania, często daje większe szanse na wprowadzenie dodatkowych/nowszych terapii medycznych o czym przekonało się wielu moich pacjentów i w tym ja sama :). Stan odżywienia pacjenta jest ogromnie istotny na każdym etapie leczenia!

Tym razem przedstawiam ulubiony deser moich pacjentów.

Ryż z prażonymi jabłkami z dodatkiem aceroli (w towarzystwie odżywki białkowej).

Acerola znana jest głównie z tego, że jest bogatym źródłem witaminy C. Już 5 sztuk zapewnia w 100% dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.

Do garnka wsypujemy 1 szklankę ryżu jaśminowego (ja często mieszam z kaszą jaglaną), wlewamy 500ml mleka roślinnego lub wody, dodajemy  1 łyżkę masła i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy i wlewamy odżywkę białkową ( tutaj 1/2 buteleczki Fresubinu), mieszamy całość.

Jabłka obieramy (2-3 duże sztuki), kroimy w kosteczkę lub plasterki, przesmażamy z odrobiną cukru, cynamonem oraz opcjonalnie - garścią aceroli. Można podlewać wodą.

W miseczce lub słoiczku wykładamy na przemian prażone jabłka z dodatkami -  ryż, prażone jabłka – ryż.

Smacznego!

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.