Treściwa, rozgrzewająca, z lanym ciastem, które uwielbiają dzieci, jednym słowem „na bogato” :) . Super sposób na przemycenie jak największej ilości warzyw.
Do zupy jarzynowej można dodać również brukselkę, zieloną i żółtą fasolkę szparagową, cukinię, dynię, itd.
Do garnuszka wbijamy 2 duże jajka, dodajemy szczyptę soli i całość bardzo dokładnie rozbijamy trzepaczką. Ale można użyć również blendera (wg mnie kluski będą bardziej puszyste). Dosypujemy 4 łyżki mąki i mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli lubicie rzadsze lane kluski możecie dodać odrobinę wody do ciasta.
Lane ciasto wlewamy na gotującą się zupę cieniutkim strumieniem zataczając łyżką kółka. Czekamy, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu potrzebują około 2 minut, by być gotowe.
Pod koniec gotowania drobno siekamy koperek oraz natkę pietruszki i wsypujemy je do zupy jarzynowej.
Ciekawostka: Parująca, ciepła zupa podczas przeziębienia działa jak inhalacja: rozcieńcza zalęgający śluz, oczyszcza nos, ułatwia odkrztuszanie i tym samym tworzy niekorzystne warunki dla namnażania się wirusów.