email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt

Studio Życia
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Redukcja Masy Ciała na Zdrowej Diecie Przeciwzapalnej - Program 4-tygodniowej diety

Redukcja Masy Ciała na Zdrowej Diecie Przeciwzapalnej - Program 4-tygodniowej diety

Dieta o wysokim potencjale przeciwzapalnym staje się coraz bardziej popularna, pojawia się coraz więcej naukowych doniesień na temat możliwości jej stosowania.

Dieta przeciwzapalna ułożona przez dietetyka klinicznego to niezwykle istotny element leczenia, który ma na celu w sposób naturalny, niefarmakologiczny zmniejszać stany zapalne w organizmie wywołane przez chorobę. Czasem medycyna konwencjonalna „rozkłada ręce” i tutaj z pomocą może przyjść odpowiednio dobrana dieta, która rozwiązuje często wieloletni problem pacjenta.

Sposób odżywiania może być zarówno czynnikiem przeciwzapalnym jak i prozapalnym. Dieta przeciwzapalna  to element kuracji chorób cywilizacyjnych, a przede wszystkim sposób na zapobieganie im. Jej popularność rośnie ze względu na coraz większe zainteresowanie naukowców działaniem przeciwutleniaczy, bioaktywnych fitozwiązków i ich roli w ogólnym stanie zdrowia oraz ochronie przed powszechnymi chorobami. 

Odpowiednio dobrana dieta ma realny wpływ na redukcję masy ciała,  przebieg choroby oraz ostateczny wynik leczenia. Nawet częściowe stosowanie diety przeciwzapalnej niesie duże korzyści zdrowotne. Przekonaj się sam/-a !

Dla kogo szczególnie polecany jest przeciwzapalny sposób żywienia?

  • dla osób z nadwagą/otyłością (dieta redukcyjna).
  • dla osób z RZS, bólami stawów, łuszczycowym zapaleniem stawów, dną moczanową, boleriozą.
  • dla osób z Hashimoto, niedoczynnością tarczycy.
  • dla osób z nietolerancją histaminy, tyraminy (dieta ma obniżoną ilość amin biogennych).
  • dla osób z nieprawidłowym profilem lipidowym (podwyższony cholesterol, LDL, trójglicerydy).
  • dla osób z chorobami układu pokarmowego (wprowadzamy dużo modyfikacji pod kątem jednostki chorobowej).
  • dla osób z nadciśnieniem tętniczym.
  • dla osób z chorobami neurodegeneracyjnymi (np. Parkinson).
  • dla osób ze słabą kondycją komórek skóry, z trądzikiem i innymi problemami dermatologicznymi.
  • dla osób z obniżoną odpornością, spadkiem energii, koncentracji, zmagających się z długotrwałym napięciem nerwowym, depresją.
  • dla par starających się o dziecko.
  • dla kobiet  w okresie menopauzy.
  • dla każdej osoby, która chce zdrowo się odżywiać i przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym.

Po więcej informacji zapraszam tutaj:

http://studiozycia.pl/p/12-tygodniowy-indywidualny-program-diety-przeciwzapalnej-pod-konkretne-schorzenie-html

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?



Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.