Dieta o wysokim potencjale przeciwzapalnym staje się coraz bardziej popularna, pojawia się coraz więcej naukowych doniesień na temat możliwości jej stosowania.
Dieta przeciwzapalna ułożona przez dietetyka klinicznego to niezwykle istotny element leczenia, który ma na celu w sposób naturalny, niefarmakologiczny zmniejszać stany zapalne w organizmie wywołane przez chorobę. Czasem medycyna konwencjonalna „rozkłada ręce” i tutaj z pomocą może przyjść odpowiednio dobrana dieta, która rozwiązuje często wieloletni problem pacjenta.
Sposób odżywiania może być zarówno czynnikiem przeciwzapalnym jak i prozapalnym. Dieta przeciwzapalna to element kuracji chorób cywilizacyjnych, a przede wszystkim sposób na zapobieganie im. Jej popularność rośnie ze względu na coraz większe zainteresowanie naukowców działaniem przeciwutleniaczy, bioaktywnych fitozwiązków i ich roli w ogólnym stanie zdrowia oraz ochronie przed powszechnymi chorobami.
Odpowiednio dobrana dieta ma realny wpływ na redukcję masy ciała, przebieg choroby oraz ostateczny wynik leczenia. Nawet częściowe stosowanie diety przeciwzapalnej niesie duże korzyści zdrowotne. Przekonaj się sam/-a !
Dla kogo szczególnie polecany jest przeciwzapalny sposób żywienia?
Po więcej informacji zapraszam tutaj: