Jadłospis pacjenta po przebytym zawale serca powinien bazować na produktach możliwie najmniej przetworzonych. I tutaj zaleca się dietę śródziemnomorską, która jest także dietą przeciwzapalną. Dieta śródziemnomorska jest już najlepiej przebadaną dietą, a stosowana u osób po zawale serca nie tylko zmniejsza ryzyko drugiego zawału, ale także przedłuża życie tym osobom.
Dość głośnym projektem badawczym oceniającym korelację między stosowaniem diety śródziemnomorskiej, a wtórną profilaktyką kardiologiczną było badanie Lyon Heart Study. Do badania włączono 302 pacjentów po przebytym zawale serca, u których zaproponowano zmianę sposobu żywienia (zbliżonego do diety śródziemnomorskiej) oraz 303 pacjentów bez zastosowanej modyfikacji dietetycznej. Po 4 latach stosowania diety w grupie pacjentów poddanych modyfikacji dietetycznej odnotowano 55-procentową redukcję śmiertelności i o 50-70 proc. zmniejszenie ryzyka zawał u w porównaniu z grupą pacjentów żywiących się tradycyjnie.
Celem diety po przebytym zawale jest także odciążenie przemęczonego organizmu przy jednoczesnym dostarczaniu wszystkich najważniejszych składników odżywczych.
Przykład diety śródziemnomorskiej przeciwzapalnej.
Śniadanie
Pieczywo z ziołowym twarożkiem.
Chudy twaróg rozgnieść z łyżką naturalnego jogurtu i odrobiną oleju lnianego. Dodać posiekane zioła: świeżą oraz natkę pietruszki, miętę, majeranek; doprawić pieprzem. Nakładać na pieczywo typu graham.
W ciągu dnia niegazowana woda mineralna niskosodowa, herbaty zielona, czerwona lub biała.
II śniadanie
Owsianka marchewkowa.
Średnią marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W rondelku podgrzewamy płatki (do 4-5 łyżek) z dodatkiem mleka krowiego chudego lub napoju roślinnego, potartej marchwi oraz przypraw korzennych. Gotujemy ok. 8 minut, aż marchewka zmięknie. Przekładamy do miseczki. Podajemy z owocami jagodowymi, malinami lub bananem (owoce dowolne), ze zmielonymi migdałami, siemieniem lnianym lub zmielonymi orzechami włoskimi (mogą być w całości, ale początkowo zalecam mielić aby dodatkowo nie obciążać przewodu pokarmowego).
Obiad
Ryba (łosoś, dorsz, pstrąg) z warzywami i kaszą.
Rybę myjemy i osuszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, ziołami do ryb, umiarkowanie solą i pieprzem. Zawijamy w papier do pieczenia razem z pomidorkami koktajlowymi i plasterkami batatu oraz cukinii, podlewamy delikatnie oliwą i pieczemy w 190 stopniach C przez około 30 minut.
W międzyczasie gotujemy kaszę lub ryż brązowy. Rybę przekładamy na talerz. Podajemy z koperkiem i oliwą wraz z kaszą i warzywami.
Opcjonalnie: kompot z aroni i jabłek (bez cukru)
Podwieczorek
Sok pomidorowy.
Kolacja
Pasta z ciecierzycy i pora.
Ciecierzycę wcześniej namoczoną gotujemy (można użyć z puszki lub ze słoika, ale ze względu na sól porządnie przepłukać). Studzimy. Pora kroimy drobno i przekładamy na patelnię z oliwą. Na niewielkim ogniu szklimy pory podlewając lekko wodą, aż zmiękną; posypujemy ulubionymi ziołami. Studzimy. W międzyczasie ciecierzycę miksujemy z chrzanem (świeży tarty lub ze słoiczka – 1 łyżeczka) na gładki krem i łączymy z porami. Schładzamy. Nakładać na pieczywo.
Uwaga! Pamiętaj, że przez pierwsze 24 godziny po przebytym zawale mięśnia sercowego zaleca się stosowanie diety płynnej, lekkostrawnej (polecam zupy typu krem zblendowane z drobnymi kaszami, pasty warzywno-białkowe, kisiele, delikatne koktajle), z wykluczeniem produktów ciężko strawnych, wzdymających, z jednoczesnym ograniczeniem soli oraz tłuszczu. Z jadłospisu należy wyłączyć także kofeinę, mocną herbatę, słodkie napoje typu cola, energetyki i oczywiście alkohol, które mogą zaburzać rytm pracy serca. Nie należy się przejadać. Nadmierne przepełnienie żołądka może powodować nudności, wymioty, trudności z oddychaniem i pracą serca.