Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Prawidłowy poziom twojego cholesterolu – przydatna wiedza w interpretacji wyników.

Prawidłowy poziom twojego cholesterolu – przydatna wiedza w interpretacji wyników.

Ilość cholesterolu całkowitego może być kwestią indywidualną, a to za sprawą tego, jaki mamy poziom HDL (dobrego cholesterolu). Aby układ krążenia był dostatecznie mocno chroniony lepiej jest mieć jak najwięcej HDL, gdyż organizm łatwiej pozbywa się złogów w naczyniach krwionośnych. Jak więc interpretować nasze wyniki? Jednym z lepszych wyznaczników jest stosunek całkowitego cholesterolu do HDL.

Aby określić prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego dla nas, musimy nasz poziom HDL pomnożyć razy cztery. Przykładowo, jeżeli u pacjenta wynik cholesterolu całkowitego to 180 mg/dl (czyli generalnie w normie), natomiast HDL stanowi 40 mg/dl to po obliczeniu okazuje się, że górna, bezpieczna wartość cholesterolu całkowitego nie powinna przekraczać w tym przypadku 160 mg/dl. Obliczyliśmy poziom HDL 40 mg/dl x 4. Jeżeli ten poziom jest wysoki, mamy sygnał, iż należy zmienić nawyki żywieniowe oraz zadbać o aktywność fizyczną. Każdy wyższy wynik to sygnał wskazujący na zagrożenie miażdżycą.


Kolejnym okazuje się jeszcze lepszym wyznacznikiem ryzyka chorób krążeniowych jest stosunek TG(trójglicerydów) / HDL. Wartość dla TG/HDL powyżej 4 jest podstawą do niepokoju i rzecz jasna natychmiastowej zmiany diety. Optymalny, bezpieczny stosunek wynosi 1-2. Wynik od 2 do 4 to już współczynnik wysoki.

Przykład:

Współczynnik wynosi TG/HDL to jest 60: 53 = 1,13. Wynik wynosi poniżej 2, więc można go uznać za idealny.

Interpretując wyniki, należy więc uważnie przyjrzeć się tym obliczeniom, gdyż to, że twoje wyniki mogą być w normie wcale nie musi oznaczać, że faktycznie są dobre.

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Program leczenia dietetycznego w chorobach serca i układu krążenia

Program leczenia dietetycznego w chorobach serca i układu krążenia

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.