Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Pasta z pieczonych warzyw.

Pasta z pieczonych warzyw.

Przepyszna pasta, alternatywa dla kanapek z wędliną lub serem,  dla każdej osoby, która chce ograniczyć spożycie mięsa. Taką pastę możesz zrobić z wielu innych warzyw. To prawdziwa kopalnia błonnika oraz antyoksydantów. Polecam z nutą rozgrzewających przypraw oraz dodatkiem sera fety.

Składniki:

  • 2 marchewki (może być też batat)
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 papryka
  • Parę pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • przyprawy: szczypta kurkumy, szczypta kardamonu, szczypta kolendry, szczypta kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie

Uwaga! Warzywa korzeniowe to dobry wybór dla osób z refluksem. Polecam jednak taką pastę bez czosnku i papryki.

Warzywa umyj i obierz ze skóry, a następnie pokrój dowolnie i wrzuć na blachę. Wsyp wszystkie przyprawy, skrop oliwą, wymieszaj z warzywami. Blachę z warzywami włóż do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na ok. 25 minut. Kiedy warzywa zmiękną wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

Następnie całą zawartość blachy umieść w blenderze, dodaj posiekaną natkę pietruszki, zblenduj wszystko do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli będzie zbyt gęsta dodaj oliwy z oliwek.

Smaruj na pieczywie (np. ciepła bagietka). Można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2–3 dni.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.