Pandemia wygenerowała dodatkowy popyt na owoce jagodowe i nic w tym dziwnego.
Tym razem krótko o jeżynach i owocach jagodowych. Mechanizmy przeciwbakteryjnej i przeciwwirusowej aktywności jeżyn w większości przypadków związane są z obecnością polifenoli w tych roślinach.
Polifenole mogą hamować wiele czynników chorobotwórczych bakterii, takich jak tworzenie biofilmu, adhezję do gospodarza czy też neutralizowanie toksyn bakteryjnych. Hamowanie rozwoju wirusa grypy, opryszczki może być także spowodowane wysoką obecnością polifenoli w jeżynach. Przykładowo pochodne kwercetyny - składnik owoców jagodowych działają wprost przeciwwirusowo.
Profesor Iwona Wawer z Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie obrazowo tłumaczy, że gdybyśmy chcieli uzyskać podobną ilość polifenoli jaka zawarta jest w jednej garści owoców jagodowych, np. z jabłek, to musielibyśmy ich zjeść pół kilograma albo więcej.
Sok czy to jeżyn, czy z borówek, czy z aronii, malin może być cennym wsparciem dietetycznym zarówno dla postcovidowców, jak i dla dzieci budujących odporność, przepracowanych dorosłych czy seniorów. Wystarczy prewencyjna optymalna dawka – dla osoby dorosłej będzie to pół filiżanki owoców lub filiżanka soku.