location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Owoce pod kruszonką.

Owoce pod kruszonką.

Chęć na słodkie moi pacjenci, łącznie ze mną zaspokajają najczęściej w ten sposób . :)
 
Składniki na 1-2 małe porcje:
• garść owoców (polecam mieszać jabłka, banany z owocami jagodowymi, ale wybór należy do Was :))
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• masło do wysmarowania formy
• cynamon dla smaku
• cukier opcjonalnie
 
KRUSZONKA:
• 3 łyżki mąki orkiszowej
• 1-2 łyżki cukru
• 2 spore łyżki płatków owsianych (można rozdrobnić)
• 30 - 50 g masła
 
Wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki, wymieszać i rozetrzeć na kruszonkę.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Pokrojone owoce ułożyć w naczyniu. Posypać mąką ziemniaczaną, cukrem, cynamonem i wymieszać. Można jeszcze wrzucić pokrojone orzechy, np. włoskie. Na wierzch posypać kruszonkę.
Piec ok 25 min w temp 180 st do zarumienienia kruszonki.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.