location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Oto glutation – jeden z najbardziej skutecznych, najsilniejszych i najważniejszych przeciwutleniaczy jakim dysponuje organizm.

Oto glutation – jeden z najbardziej skutecznych, najsilniejszych i najważniejszych przeciwutleniaczy jakim dysponuje organizm.

Czymże jest glutation? To nic innego jak antyoksydant, którego zadaniem jest chronić wszystkie komórki naszego ciała przed uszkodzeniami powodowanymi codziennie przez wolne rodniki. Glutation występuje naturalnie w komórkach wszystkich organizmów roślinnych i zwierzęcych. Mocno wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Jego niedobór jest przyczyną szybkiego starzenia się organizmu. Zapotrzebowanie na glutation jest wysokie, gdyż jest stale zużywany pod wpływem stresu, choroby, wysiłku fizycznego, złej diety.

Niektóre badania wykazują, iż ok. 80% osób przebywających w szpitalach z powodu chorób przewlekłych ma niedobór glutationu. Natomiast inne badania wykazują jego hamujący wpływ na namnażanie się wirusa HIV.

Co dobrego jeszcze glutation może zrobić w twoim organizmie?

  • Odmładza słaby układ immunologiczny
  • Chroni przed nowotworami
  • Zapobiega i leczy cukrzycę
  • Usuwa toksyny, które wnikają do nas z powietrza oraz pożywienia
  • Mamy krótszy czas regeneracji po urazach
  • Obniża poziom kortyzolu, hormonu stresu
  • Stanowi naturalną ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem chemio- i radioterapii.
  • Zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się alergii
  • Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej
  • Pobudza hormon wzrostu, odmładzając nasze ciało
  • Zapobiega utracie mięśni w razie stresu
  • Odbudowuje DNA

Na szczęście można go znaleźć w różnych pokarmach. Osoby jedzące dużo surowych owoców i warzyw rzadziej zapadają na choroby przewlekłe, gdyż to właśnie w ‘’surowiźnie’’ znajdziemy najwięcej glutationu. Żywność gotowana, przetworzona zawiera już tylko 1/8 glutationu.

Spożywanie tłustych pokarmów niestety prowadzi do jego niedoboru.

Najlepszymi źródłami glutationu są:

  • Awokado
  • Arbuz
  • Szparagi
  • Grejfrut
  • Dynia
  • Ziemniaki
  • Brokuły
  • Czosnek
  • Szpinak
  • Truskawki
  • Pomidory
  • Kalafior


Możemy podnieść poziom glutationu dzięki odpowiedniej diecie już w ciągu 5 dni.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.