location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Omega-3 – na odporność, lepszą pracę mózgu i silniejsze serce. Zaczynamy kurację.

Omega-3 – na odporność, lepszą pracę mózgu i silniejsze serce. Zaczynamy kurację.

W moim gabinecie na pacjentów czekają kolejne próbki mojego ulubionego tranu. Jako dietetyk kliniczny zanim coś polecę pacjentom w ramach profilaktyki, muszę porządnie przeanalizować produkt, badania, zalecenia medyczne, ponieważ większość suplementów i tak jest przereklamowana i niepotrzebna. Tran to jednak taki suplement, który zalecam pacjentom najczęściej. No więc, który z tranów na rynku jest moim ulubieńcem?
Oprócz odpowiedniej ilości warzyw i owoców należy regularnie spożywać tłuste ryby zimnowodne, np. makrele, śledzie, sardynki. I tu mamy problem – niestety to spożycie z wielu powodów jest niewystarczające. Ponadto, aby uzyskać wystarczającą ilość EPA i DHA z samego pożywienia każdego dnia należałoby spożywać ogromne ilości ryb. Dlatego zawsze polecam pacjentom, jak i stosuję w swojej rodzinie wysokiej jakości tran z firmy NORSAN, przede wszystkim ze względu na wysokie dawki omega-3.
W pracy często zalecam pacjentom tran, ze względu na przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego, czyli EPA i DHA z ryb lub alg. Najczęściej są to osoby zmagające się z chorobami zapalnymi stawów, jelit, autoimmunologicznymi, niedowagą, ze skutkami przewlekłego stresu oraz depresją.
Kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) to podstawowe budulce substancji przeciwzapalnych odpowiedzialnych za redukcję reakcji zapalnych. Dlatego teraz w okresie zbliżającej się jesieni szczególnie polecam omega-3 w celu wsparcia odporności. Aby kwasy omega-3 spełniały swoje przeciwzapalne zadanie zawsze szukam tranów dobrej jakości z dawką terapeutyczną ( > 1-2g/d). I tutaj znowu mogę polecić trany firmy Norsan. Co więcej, liczne badania epidemiologiczne wykazały, że niewystarczające spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 sprzyja rozwojowi chorób autoimmunologicznych.
 
Dla serca.
Wraz ze wzrostem stężenia EPA i DHA w czerwonych krwinkach: zwiększa się wydajność pompowania krwi przez mięsień sercowy, który również zyskuje na sile, puls bije nieco wolniej, ale jest bardziej wydajny, zmniejszają się również zmiany bliznowate.
Dla dzieci polecam przyjmowanie w oleju (to bardziej) lub żelkach. Olej omega-3 można wymieszać z musli, owsianką, twarogiem, jogurtem, koktajlem. Kwasy omega-3 mogą, między innymi, mieć pozytywny wpływ na zdolność dzieci do koncentracji i zapamiętywania (sprawdzają się również przy migrenie u dzieci młodszych i starszych).
 
Informacja dla moich pacjentów oraz czytelników: Tran z NORSAN Polska możesz kupić taniej z kodem rabatowym studiozycia10
Dziękuję firmie Norsan za przesłane próbki i kod rabatowy dla pacjentów.
 
Polecam i zdrowotności, Anna Piekarczyk
 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.