Kiełkujący czosnek o tej porze roku to samo dobro. Wykorzystajcie ten czas, aby wzmocnić organizm po zimie. Każdy dobrej jakości czosnek zaczyna wiosną kiełkować. Małe pędy wyglądem przypominają szczypiorek. U nas rośnie już w ogrodzie, więc wykorzystuję młode listki kulinarnie. :)
W tym okresie warto użyć młodziutkich liści czosnku, które możesz także łatwo pozyskać wysadzając kilka ząbków w doniczce i ustawiając ją na okiennym parapecie. Zielone pędy czosnku są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, regulujących pracę serca i chroniących przed wirusami, grzybami, bakteriami oraz nowotworami. Siekane liście dobrze jest dodać do twarogu, jogurtu, zup, past chlebowych, masła.
Liście czosnku posiadają podobne właściwości lecznicze jak ząbki, a przy tym są delikatniejsze w smaku i łatwiej jest zachęcić dzieci do ich spożywania. Wykorzystajcie ten czas.