location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Kisiel lniany na kaszel i ból gardła.

Kisiel lniany na kaszel i ból gardła.

Siemię lniane działa ściągająco i przeciwzapalnie, a więc wspomagająco w walce z infekcją. Wydzielany przez roślinę śluz pokrywa ścianę gardła ochronną warstwą śluzu, co wpływa na ograniczenie działania patogenów chorobotwórczych łagodząc objawy.

Do szklanki wody dodać 2 łyżki siemienia lnianego i gotować kleik na wolnym ogniu przez około 15 minut. Odcedzić z nasion. Warto do przestudzonego kisielu dodać miód lub sok z malin/czarnego bzu.

Przyrządzoną miksturę należy pić wolno tak, by spływała po ścianach gardła. Polecam przygotować większą ilość i popijać małymi porcjami w ciągu dnia. Dzięki temu nasze gardło będzie stale nawilżone.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.