location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Kilka informacji o magnezie, które mogą Was zaciekawić. :)

Kilka informacji o magnezie, które mogą Was zaciekawić. :)

Kilka informacji o magnezie, które mogą Was zaciekawić. :)

• Niedobór magnezu może powodować dodatkowo wydzielanie histaminy (działając na receptory H2), acetylocholiny, insuliny, co z kolei daje biochemiczne podstawy nadpobudliwości nerwowo-mięśniowej.
• Stres – niezależnie od przyczyny – jest podstawą nadmiernego wydzielania kortyzolu i katecholamin z kory i rdzenia nadnerczy, co z kolei przyspiesza filtrację nerkową, powodując hipermagnezurię (nadmiar Mg). Jeżeli czynnik stresowy trwa nieprzerwanie, dochodzi do deficytów tkankowych magnezu i klinicznych objawów hipomagnezemii (niedobór Mg), pojawia się między innymi lęk, który przez następową hiperwentylację nasila niedobory.
• Magnez działa również jako antykoagulant przez upośledzenie produkcji silnego agonisty funkcji zlepnej płytek, dzięki czemu zapobiega mechanizmom zatorowo-zakrzepowym.
• Niedobór magnezu może odgrywać ważną patogenetyczną rolę w bólach głowy, szczególnie w migrenie. Niskie stężenie magnezu może zakłócać procesy regulujące napięcie mięśni tętnic mózgowych.
• Zdarza się, że pacjenci przez wiele lat leczeni antydepresantem bez suplementacji magnezu nie osiągają pożądanego efektu terapeutycznego. Wiadomo, że leki przeciwdepresyjne mogą wpływać na utratę magnezu w moczu, dlatego konieczne jest uzupełnienie tego pierwiastka w trakcie takiego leczenia.

Pamiętaj, że każda suplementacja, dawkowanie powinno być indywidualnie dobrane pod nadzorem lekarza.

 


Źródło:
Katarzyna Toruńska-Stawińska. Zaburzenia gospodarki magnezowej i ich znaczenie w neurologii. Neurologia po Dyplomie, 2019.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.