Kasze są produktami otrzymywanymi ze specjalnego przerobu oczyszczonego ziarna zbożowego. Można je przygotowywać na słodko i wytrawnie.
Ze względu na dość dużą zawartość węglowodanów, szczególnie skrobi są one dobrym źródłem energii, przy niskiej zawartości tłuszczu. Kasze, podobnie jak wszystkie produkty zbożowe, są bogatym, naturalnym źródłem mikro- oraz makroelementów, a także błonnika. Nierozpuszczalna frakcja błonnika pobudza perystaltykę jelit, ma zdolność wiązania wtórnych kwasów żółciowych i wody. Natomiast, rozpuszczalny błonnik obniża poziom cholesterolu, obniża poposiłkową glikemię, zmniejsza ryzyko zachorowań na niedokrwienną chorobę serca. Błonnik ma pozytywny wpływ na komórki nabłonkowe jelita grubego – podnosi odporność organizmu. Obecność w ich składzie witamin z grupy B wspaniale reguluje pracę układu nerwowego. Są również bogate w związki biologicznie aktywne z grupy flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających, wykazujących pozytywny wpływ na odporność i pracę mięśnia sercowego.
Warto jeść różne kasze, nie trzymać się tylko jednej, urozmaicać. Polecamy różne rodzaje kasz, a przede wszystkim: kaszę jaglaną, gryczaną, jęczmienną (pęczak, perłowa, wiejska), owsianą, bulgur, kuskus, manna. Ale każda jest wyjątkowa, każda ma coś czego nie ma druga. Przykładowo:
Z naszej książki S.O.S. dla Odporności. Wydawnictwo Zdrowe Zdrowie.