email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Jadłospis dla diety przeciwzapalnej. Około 2000 kcal.

Jadłospis dla diety przeciwzapalnej. Około 2000 kcal.

Śniadanie

Kanapki z pastą z awokado i serka naturalnego. (około 450 kcal)

Składniki:

  • 2/3 sztuki awokado
  • 3 łyżeczki serka naturalnego (np. Almette)
  • Chleb graham lub żytni 2-3 kromki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypiorek lub natka pietruszki, 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku

Awokado już obrane przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny, dodać serek i wyrobić widelcem na gładką masę. Dodać szczypiorek, doprawić do smaku. Kromki chleba posmarować pastą.

Kawa zwykła lub zbożowa z mlekiem / Herbata zielona.

 

II śniadanie

Koktajl malinowy z otrębami pszennymi. (około 180 kcal)

Składniki:

  • Maliny (mogą być mrożone), ¾ szklanki
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 1 łyżka łuskanych migdałów
  • ½ łyżeczki miodu lub cukru zwykłego
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Obiad

Łosoś w pietruszkowym sosie. (około 530 kcal)

Składniki:

  • Mała marchew
  • Cukinia, 1/3 średniej sztuki
  • Łosoś świeży lub inna ryba, 1 filet
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ sztuki cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • 5 łyżek ryży brązowego

Cukinię i marchew pokroić w plastry. Przyprawić ziołami prowansalskimi. Łososia natrzeć przyprawami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i upiec w piekarniku (około 30 minut).

Jogurt wymieszać z natką pietruszki, sokiem z cytryny, doprawić. Można lekko podgrzać. Rybę polać sosem pietruszkowym. Podawać z ugotowanym ryżem.

 

Podwieczorek

Koktajl/Mus czekoladowy. (około 400 kcal)

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 łyżeczka kakao
  • ¾ szklanki napoju sojowego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Płatki zalać napojem sojowym na około 30 minut. Następnie zmiksować wszystkie składniki na gładki koktajl.

Rada: Płatki można zamienić na nasiona chia.

 

Kolacja

Makaron z brokułem i serem feta. (około 510 kcal)

Składniki:

  • Brokuły, ½ sztuki
  • Dowolny makaron, ¾ szklanki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 plastry sera fety
  • Pomidorki koktajlowe, 5 sztuk
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku

Makaron ugotować al dente. Brokuł ugotować najlepiej na parze. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć czosnek, dodać brokuł i makaron. Wymieszać i doprawić, posypać pokruszonym serem feta i dodać przekrojone pomidorki koktajlowe.

Herbata rumiankowa lub z czystka.

 

Uwaga: W ciągu dnia pijemy wodę nisko- lub średniozmineralizowaną.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.