location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Herbatka przeciwzapalna w chorobie reumatycznej.

Herbatka przeciwzapalna w chorobie reumatycznej.

Podagrycznik oraz owoce dzikiej róży to bardzo cenne dodatki do diety osób cierpiących na schorzenia związane ze stawami czy zaburzenia metaboliczne.
 

Historia podagrycznika w Polsce sięga czasów Średniowiecza. To jedna z roślin, której spożycie wzrastało w okresach głodu. Podagrycznik stosowany był w medycynie ludowej przede wszystkim w leczeniu chorób reumatycznych, dny moczanowej i rwy kulszowej.

Właściwości przeciwzapalne wiążą się z hamowaniem enzymów kaskady kwasu arachidonowego,  co uzasadnia stosowanie podagrycznika pospolitego w chorobie reumatycznej i stanach zapalnych stawów. Podagrycznik wykazuje skuteczność także w zwalczaniu wzdęć, zaparć i biegunek.

Spośród wszystkich surowców roślinnych naszej strefy klimatycznej owoce dzikiej róży zawierają najwięcej witaminy C, związku znanego z właściwości przeciwutleniających. Jednakże odkryciem ostatnich lat jest występujący w owocach dzikiej róży specyficzny galaktolipid (nazywany GOPO) wykazujący silne działanie przeciwzapalne i będący niezwykle skutecznym w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów. W ziołolecznictwie owoce dzikiej róży stosowane są również w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego, chorobach nerek, przeziębieniach, nadkwasocie i chorobie wrzodowej.

!!!Zalecamy stosowanie podagrycznika w formie naparu przyrządzonego z suszu zakupionego w aptece lub sklepie zielarskim. W razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki.
 

Herbata z suszonych liści podagrycznika i owoców dzikiej róży:

Przygotować dzbanek do herbaty - 1-2 łyżeczki suszonych liści podagrycznika oraz 1 łyżkę owoców dzikiej róży zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem 15 min, wymieszać; przecedzić, można do smaku dodać trochę miodu - popijać przez cały dzień.)

 

Źródło:

  • Kunstman P., Wojcińska M., Popławska P., Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria L.). Postępy Fitoterapii 4/2012.
  • Larsen E., Kharazmi A., Lars P.C., Brogger C.S.: An Anti-inflammatory galactolipid from rose hip (Rosa canina) that inhibits chemotaxis of human peripheral blood neutrophils in vitro. J. Nat. Prod.,2003, 7, 994-995.
  • Rutkowska J., i in., PORÓWNANIE SKŁADU I WŁAŚCIWOŚCI OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY (ROSA RUGOSA) UTRWALANYCH METODAMI
    LIOFILIZACJI I SUSZENIA KONWENCJONALNEGOŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 4 (83), 32 – 43.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.