location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Dlaczego polecam zarodki pszenne pacjentom osłabionym, w trakcie i po chemioterapii?

Dlaczego polecam zarodki pszenne pacjentom osłabionym, w trakcie i po chemioterapii?

Zarodki zbożowe polecane są szczególnie osobom osłabionym, z niedoborami witamin i minerałów, także na wzmocnienie włosów. Stanowią cenny rezerwuar substancji aktywnych biologicznie. Są jednym z najlepszych  źródłem cynku, pierwiastka występującego we wszystkich tkankach oraz płynach ustrojowych każdego organizmu żywego. Składnik ten jest katalizatorem ponad 200 enzymów, stąd uczestniczy w wielu przemianach enzymatycznych i metabolicznych. Jest również ważnym składnikiem wielu białek strukturalnych, a jony cynku znajdują się praktycznie w całym układzie nerwowym. Najczęstszą przyczyną niedoboru cynku jest niedożywienie w pierwszej kolejności, a następnie niektóre stany chorobowe, stąd najczęściej polecam je pacjentom wyniszczonym, zwłaszcza przez chorobę nowotworową. Także pacjentki zmagające się z pocovidowym wypadaniem  włosów obserwują szybszy porost i lepszą kondycję włosów  po 2-3 miesiącach spożywania zarodków pszennych (1-2 łyżeczki dziennie).

Zarodki zbożowe odznaczają się wysoką aktywnością antyutleniającą oraz zawartością cynku i związków fenolowych.  Na szczególną uwagę zasługuje także duża ilość witamin z grupy B, między innymi witaminy B1, inaczej tiaminy, oraz witaminy B6, czyli pirydoksyny.

A ponadto …. jedząc zarodki będziemy się wolniej starzeć :). Zarodki roślin są rewelacyjnym źródłem spermidyny – otóż najpopularniejsze są zarodki pszenicy. Spermidyna przyczynia się do ograniczenia uszkodzeń narządowych, które wiążą się z procesami starzenia, pozwalając również na obniżenie stężenia markerów stanu zapalnego.  Ma działanie przeciwnowotworowe, korzystnie wpływa na odporność, układ krążenia, poprawia funkcje mózgu.

Zarodki są świetnym dodatkiem do przeróżnych koktajli, past, jogurtów, zup, makaronów, twarożku, sałatek itd. Wystarczy tylko jedna łyżeczka, aby czerpać z nich zdrowotne korzyści.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.