Zarodki zbożowe polecane są szczególnie osobom osłabionym, z niedoborami witamin i minerałów, także na wzmocnienie włosów. Stanowią cenny rezerwuar substancji aktywnych biologicznie. Są jednym z najlepszych źródłem cynku, pierwiastka występującego we wszystkich tkankach oraz płynach ustrojowych każdego organizmu żywego. Składnik ten jest katalizatorem ponad 200 enzymów, stąd uczestniczy w wielu przemianach enzymatycznych i metabolicznych. Jest również ważnym składnikiem wielu białek strukturalnych, a jony cynku znajdują się praktycznie w całym układzie nerwowym. Najczęstszą przyczyną niedoboru cynku jest niedożywienie w pierwszej kolejności, a następnie niektóre stany chorobowe, stąd najczęściej polecam je pacjentom wyniszczonym, zwłaszcza przez chorobę nowotworową. Także pacjentki zmagające się z pocovidowym wypadaniem włosów obserwują szybszy porost i lepszą kondycję włosów po 2-3 miesiącach spożywania zarodków pszennych (1-2 łyżeczki dziennie).
Zarodki zbożowe odznaczają się wysoką aktywnością antyutleniającą oraz zawartością cynku i związków fenolowych. Na szczególną uwagę zasługuje także duża ilość witamin z grupy B, między innymi witaminy B1, inaczej tiaminy, oraz witaminy B6, czyli pirydoksyny.
A ponadto …. jedząc zarodki będziemy się wolniej starzeć :). Zarodki roślin są rewelacyjnym źródłem spermidyny – otóż najpopularniejsze są zarodki pszenicy. Spermidyna przyczynia się do ograniczenia uszkodzeń narządowych, które wiążą się z procesami starzenia, pozwalając również na obniżenie stężenia markerów stanu zapalnego. Ma działanie przeciwnowotworowe, korzystnie wpływa na odporność, układ krążenia, poprawia funkcje mózgu.
Zarodki są świetnym dodatkiem do przeróżnych koktajli, past, jogurtów, zup, makaronów, twarożku, sałatek itd. Wystarczy tylko jedna łyżeczka, aby czerpać z nich zdrowotne korzyści.