Błonnik ma m.in. właściwości immunomodulujące, zwiększa sytość, zwiększa absorpcję wapnia, zmniejsza endotoksemię, zwiększa obronę przed patogenami w świetle jelit. Dotychczasowe badania wykazały, że w największym stopniu na skład mikrobiomu wpływają takie czynniki jak:
Jednakże przyjmowane leki i dieta wydają się mieć największe znaczenie. Do takich leków zaliczamy: antybiotyki, inhibitory pompy protonowej, niesteroidowe leki przeciwzapalne, statyny, metformina, benzodiazepiny, leki antydepresyjne, antykoncepcyjne, leki przeciwhistaminowe.
Dieta typy zachodniego uboga zresztą w błonnik pokarmowy przyczynia się do powstawania dysbiozy jelitowej, a co za tym idzie zwiększającej się liczby osób z chorobami zapalnymi jelit. Mamy coraz więcej dowodów na to, że dieta śródziemnomorska wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy.
Dieta śródziemnomorska bogata jest w pokarmy roślinne: warzywa, owoce, zboża, strączki, nasiona, orzechy, oliwki. Głównym źródłem lipidów w diecie jest oliwa z oliwek. Ponadto obejmuje umiarkowane spożycie jaj, drobiu, nabiału, ryb oraz niskie spożycie czerwonego mięsa i słodyczy. Należy także wspomnieć o codziennej aktywności fizycznej i spożywaniu sezonowych, najlepiej lokalnych produktów spożywczych. Oprócz błonnika w roślinach znajdziemy także polifenole, które również mają korzystny wpływ na skład i prawidłowe funkcjonowanie mikrobiomu jelitowego. Przykładowo polifenole z zielonej herbaty mogą pomóc w zwalczaniu szkodliwych bakterii takich jak: E. Coli, H.pylori, a także eliminować objawy choroby zapalnej żołądka i jelit.
Bibliografia:
Gudan A., Stachowska E., Czy różnorodność ma znaczenie? Wpływ błonnika na mikrobiotę Zastosowanie mieszanin błonnika w dietach przemysłowych. Postępy żywienia klinicznego 2022.
Nowak A., Klimowicz A., Zdrowotne oddziaływanie polifenoli zielonej herbaty. KOSMOS. Problemy nauk biologicznych. 2013.