Studio Życia

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Czym jest hipoglikemia reaktywna idiopatyczna? Co należy zrobić w przypadku niedocukrzenia przy hipoglikemii reaktywnej.

Czym jest hipoglikemia reaktywna idiopatyczna? Co należy zrobić w przypadku niedocukrzenia przy hipoglikemii reaktywnej.

Hipoglikemia reaktywna idiopatyczna jest stanem obniżenia glukozy we krwi i wystąpienia objawów niedocukrzenia w czasie od 2 do 4 godzin po spożyciu posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów. Jednak spotyka się pacjentów, którzy już wcześniej niż po 2 godzinach odczuwają objawy charakterystyczne dla hipoglikemii. Często są to osoby młode, w wieku od 20 do 40 lat, i co ciekawe szczupłe, rzadko z nadwagą. Ponadto, zauważa się, iż są to osoby nadmiernie emocjonalne, zgłaszające silną podatność na stres, bez aktywności fizycznej, cierpiące często na zaburzenia jelitowe. Hipoglikemia reaktywna może dotyczyć  także osoby zmagające się z nietolerancją fruktozy.

Objawy hipoglikemii:

  • Niepokój
  • Wzmożona potliwość
  • Nerwowość
  • Zaburzenia świadomości
  • Drżenie rąk
  • Oblewanie potami
  • Kołatanie serca
  • „Wilczy głód”
  • Wzrost ciśnienia

Inne objawy to silna potrzeba wypicia kawy, żeby rozpocząć dzień, ciągłe zmęczenie, senność, apetyt na słodycze w ciągu dnia, napady złości, problemy z koncentracją.

Głównym czynnikiem rozwoju hipoglikemii reaktywnej są nieprawidłowe nawyki żywieniowe, a więc nieregularne spożywanie posiłków, pomijanie śniadań, dieta obfitująca w cukry łatwo przyswajalne, brak snu, stres, używki.  To wszystko stymuluje produkcję kortyzolu, czego konsekwencją jest przekształcanie aminokwasów w glukozę, co sprzyjać będzie utracie tkanki mięśniowej i krążeniu większych ilości glukozy w krwiobiegu.

Picie alkoholu nie jest zalecane. Hamuje on uwalnianie glukozy z wątroby i w związku z tym jego spożycie (zwłaszcza bez przekąski) może sprzyjać rozwojowi niedocukrzenia.

Leczenie obejmuje przede wszystkim postępowanie dietetyczne: wybieranie produktów z niskim indeksem glikemicznym, ograniczenie węglowodanów prostych, napojów słodzonych, soków, unikanie alkoholu. Wybierać należy produkty zbożowe, pamiętać o dodatku warzyw do posiłków ze względu na błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru, unikać żywności wysoko przetworzonej typu  fast food, czy instant.

W przypadku zaistniałej hipoglikemii w pierwszej kolejności należy spożyć cukier prosty w formie soku, posłodzonej herbaty, czy glukozy w żelu, a następnie sięgnąć po produkt zawierający węglowodany złożone z dodatkiem białka (przykładowo: płatki owsiane lub gryczane posypane płatkami migdałowymi, cynamonem, wymieszać z jogurtem naturalnym 0,5% tł. i pokrojoną morelą lub innym owocem).

U większości pacjentów przestrzeganie zaleceń żywieniowych zabezpiecza przed jej kolejnymi napadami niedocukrzenia, a także przed rozwojem cukrzycy.

Bibliografia:

  • Hipoglikemia reaktywna. Ewa Grabani, Współczesna dietetyka 04/2016

  • Żywienie w hipoglikemii reaktywnej; Adrianna Frelich; http://www.wspolczesnadietetyka.pl/z-gabinetu-dietetyka/zywienie-w-hipoglikemii-reaktywnej
  • Zalecenia dietetyczne dla osób z cukrzycą typu 2; https://www.servier.pl/poradnik/zalecenia-dietetyczne-1500-kcal.pdf

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.