email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

zespół jelita nadwrażliwego - szkolenie

Czym jest hipoglikemia reaktywna idiopatyczna? Co należy zrobić w przypadku niedocukrzenia przy hipoglikemii reaktywnej.

Czym jest hipoglikemia reaktywna idiopatyczna? Co należy zrobić w przypadku niedocukrzenia przy hipoglikemii reaktywnej.

Hipoglikemia reaktywna idiopatyczna jest stanem obniżenia glukozy we krwi i wystąpienia objawów niedocukrzenia w czasie od 2 do 4 godzin po spożyciu posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów. Jednak spotyka się pacjentów, którzy już wcześniej niż po 2 godzinach odczuwają objawy charakterystyczne dla hipoglikemii. Często są to osoby młode, w wieku od 20 do 40 lat, i co ciekawe szczupłe, rzadko z nadwagą. Ponadto, zauważa się, iż są to osoby nadmiernie emocjonalne, zgłaszające silną podatność na stres, bez aktywności fizycznej, cierpiące często na zaburzenia jelitowe. Hipoglikemia reaktywna może dotyczyć  także osoby zmagające się z nietolerancją fruktozy.

Objawy hipoglikemii:

  • Niepokój
  • Wzmożona potliwość
  • Nerwowość
  • Zaburzenia świadomości
  • Drżenie rąk
  • Oblewanie potami
  • Kołatanie serca
  • „Wilczy głód”
  • Wzrost ciśnienia

Inne objawy to silna potrzeba wypicia kawy, żeby rozpocząć dzień, ciągłe zmęczenie, senność, apetyt na słodycze w ciągu dnia, napady złości, problemy z koncentracją.

Głównym czynnikiem rozwoju hipoglikemii reaktywnej są nieprawidłowe nawyki żywieniowe, a więc nieregularne spożywanie posiłków, pomijanie śniadań, dieta obfitująca w cukry łatwo przyswajalne, brak snu, stres, używki.  To wszystko stymuluje produkcję kortyzolu, czego konsekwencją jest przekształcanie aminokwasów w glukozę, co sprzyjać będzie utracie tkanki mięśniowej i krążeniu większych ilości glukozy w krwiobiegu.

Picie alkoholu nie jest zalecane. Hamuje on uwalnianie glukozy z wątroby i w związku z tym jego spożycie (zwłaszcza bez przekąski) może sprzyjać rozwojowi niedocukrzenia.

Leczenie obejmuje przede wszystkim postępowanie dietetyczne: wybieranie produktów z niskim indeksem glikemicznym, ograniczenie węglowodanów prostych, napojów słodzonych, soków, unikanie alkoholu. Wybierać należy produkty zbożowe, pamiętać o dodatku warzyw do posiłków ze względu na błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru, unikać żywności wysoko przetworzonej typu  fast food, czy instant.

W przypadku zaistniałej hipoglikemii w pierwszej kolejności należy spożyć cukier prosty w formie soku, posłodzonej herbaty, czy glukozy w żelu, a następnie sięgnąć po produkt zawierający węglowodany złożone z dodatkiem białka (przykładowo: płatki owsiane lub gryczane posypane płatkami migdałowymi, cynamonem, wymieszać z jogurtem naturalnym 0,5% tł. i pokrojoną morelą lub innym owocem).

U większości pacjentów przestrzeganie zaleceń żywieniowych zabezpiecza przed jej kolejnymi napadami niedocukrzenia, a także przed rozwojem cukrzycy.

Bibliografia:

  • Hipoglikemia reaktywna. Ewa Grabani, Współczesna dietetyka 04/2016

  • Żywienie w hipoglikemii reaktywnej; Adrianna Frelich; http://www.wspolczesnadietetyka.pl/z-gabinetu-dietetyka/zywienie-w-hipoglikemii-reaktywnej

  • Zalecenia dietetyczne dla osób z cukrzycą typu 2; https://www.servier.pl/poradnik/zalecenia-dietetyczne-1500-kcal.pdf

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.