location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Czarna rzepa – przy uporczywym kaszlu, w stanach reumatycznych, nerwobólach, osłabionej odporności, problemach ze skórą i włosami.

Czarna rzepa – przy uporczywym kaszlu, w stanach reumatycznych, nerwobólach, osłabionej odporności, problemach ze skórą i włosami.

Czarna rzepa powinna częściej gościć w naszej kuchni, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdyż posiada szczególną moc leczniczą. Ze względu na swoje silnie wzmacniające właściwości czarną rzepą podawano robotnikom budującym piramidy 3 tys. lat p.n.e. Czarna rzepa to również pozostałość po czasach biedy. Dawniej to właśnie ona pomagała chłopom z wiosek alpejskich przetrwać zimę i biedę.

Czarna rzepa ma wiele zastosowań w lecznictwie. Działa przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, żółciopędnie, wpływa pozytywnie na pracę wątroby, obniża ciśnienie krwi, pomaga przy kaszlu (jako środek wykrztuśny i rozrzedzający śluz), kamicy moczowej, w stanach reumatycznych, osłabionej odporności, niedokrwistości i nerwobólach. Sok z rzepy zażywany regularnie pozwala uchronić przed różnego rodzaju infekcjami. Warzywo zawiera fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków, które hamują rozwój patogenów. Gluzkozynolany w niej zawarte chronią komórki przed uszkodzeniami DNA wywołanymi przez różnorakie czynniki rakotwórcze.
Czarna rzepa znana jest również  z dobroczynnego działania na problemy z włosami oraz skórą ze względu na obecność siarki.

Czarna rzepa może być jedzona na surowo – starta, pieczona albo pod postacią świeżego soku. Dziś  proponuję przeciwzapalny i rozgrzewający sok z czarną rzepą. Spróbujcie.

Składniki:

  • 1 mała czarna rzepa lub większy kawałek
  • 1 średnia marchew
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego lub ½ łyżeczki - olej lniany / z wiesiołka / oliwa dobrej jakości

Wycisnąć sok w wyciskarce lub sokowirówce. Dodać olej lub siemię i dokładnie wymieszać.

Czarnej rzepy nie powinny przyjmować osoby z nadwrażliwością żołądka i jelit.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.