location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Cudowna morwa - niezwykle pomocna przy wielu schorzeniach.

Cudowna morwa - niezwykle pomocna przy wielu schorzeniach.

Morwa biała znalazła swoje zastosowanie już w starożytnej medycynie chińskiej i badania pokazują, że roślina ta zasługuje na szczególną uwagę i włączenie jej do diety. Liście morwy stanowią ważne źródło polifenoli. Spośród nich największe znaczenie przypisywane jest flawonoidom. Zarówno liście, jak i owoce morwy uważane są także za cenne źródło aminokwasów egzogennych: metioniny, treoniny, histydyny, leucyny, tryptofanu, argininy, proliny i kwasu asparaginowego. Wiele publikacji naukowych wskazuje na liczne właściwości prozdrowotne morwy białej, m.in.

  • Ze względu na zawartość substancji o działaniu przeciwutleniającym – kwasu askorbinowego, flawonoidów i antocyjanów, usuwa wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów oraz apoptozę komórek i starzenie się organizmu.
  • Posiada działanie przeciwdiabetyczne, stąd wykorzystywana jest w leczeniu wspomagającym cukrzycy typu II.
  • Odwar z liści morwy stosowany jest jako środek napotny oraz do płukania w stanach zapalnych gardła.
  • Wyciągi z korzenia morwy wykazują działanie terapeutyczne w leczeniu alergii ze względu na zawartość polisacharydów stymulujących namnażanie limfocytów i przeciwciał.
  • Morwę białą można wykorzystać w miejscowym wybielaniu skóry celem depigmentacji piegów, przebarwień skórnych i czerniaków.
  • Alkaloidy zawarte w liściach oraz korze działają przeciwwirusowo m.in. na wirusa opryszczki typu 1.
  • Spożywanie owoców morwy białej może zahamować powstawanie zmian w mózgu charakterystycznych dla choroby Parkinsona.
  • Potwierdzono skuteczność ekstraktów z liści morwy w  zwalczaniu bakterii, takich jak Streptococcus, Staphylococcus, Bacillus, Escherichia, Salmonella, Shigella.

Obecnie wykorzystuje się zarówno liście morwy, jak i jej świeże lub suszone owoce.

 

Źródło:

  • Grześkowiak J., Łochyńska M., Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.)i ich działanie lecznicze. Postępy Fitoterapii, 18, 1, (2017), s.31-35
  • Jeszka M., Kobus-Cisowska J., Flaczyk E., Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych,Postępy Fitoterapii, 3, (2009), s.175-179

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.