Wg mnie najlepsze ciasto z wszystkich marchewkowych. Jest piękne w swoim słonecznym kolorze, co zawdzięcza zblendowanym marchewkom. Z masą z serka mascarpone to już poezja :) Prostota wykonania tego ciasta sprowadza się w zasadzie do zblendowania składników i wymieszania ich z mąką.
Przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia wlać olej, dodać jajka, cukier i starte na większych oczkach marchewki. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać i wsypać do masy marchewkowej. Całość wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Im dłużej mieszamy tym większa szansa na zakalec J
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC około 40 minut. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na masę.
/zamiast masy można zrobić polewę czekoladową/
Składniki masy delikatnie zmiksować i rozsmarować dowolnie (można przekroić na pół). Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.