location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Przeciwzapalny jadłospis dla zdrowych kości. Ograniczający negatywny wpływ nadmiaru histaminy na tkankę kostną.

Autor: Anna Piekarczyk Dietetyk Kliniczny


Cena: 49.00 15.00 zł

Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 49.00 zł


Przeciwzapalny jadłospis dla zdrowych kości.

Ograniczający negatywny wpływ nadmiaru histaminy na tkankę kostną.

Gotowa dieta 2000 kcal.

7-dniowy plan posiłków z różnymi propozycjami (40 przepisów na smaczne dania).

 

Dla kogo ten jadłospis?

* dla alergików na pyłki

* dla kobiet przed i po menopauzie

* dla pacjentów z tężyczką

* dla osób przewlekle zmęczonych

* dla osób z pierwszymi symptomami  osteoporozy

* dla osób z zaburzeniami wchłaniania jelitowego

* dla osób z chorobami zapalnymi stawów

 

Jest to dieta:

✓ przeciwzapalna, bogata w wapń (ŚR. NA DZIEŃ – 1110 mg) oraz polifenole
✓ gęsta odżywczo
✓ niskohistaminowa, stabilizująca mastocyty, czyli komórki tuczne (najbardziej typowym mediatorem zapalnym komórki tucznej jest histamina)

✓ szybka i prosta w przygotowaniu

Dodatkowo poznasz główne promotory wchłaniania wapnia.

Schorzenia przebiegające ze zwiększonym wydzielaniem histaminy mogą mieć negatywny wpływ na tkankę kostną. Nadmierne wydzielanie histaminy w mastocytozie i w schorzeniach alergicznych może sprzyjać rozwojowi osteoporozy. U kobiet po menopauzie, cierpiących na alergię na pyłki, niestosujących leczenia lekami przeciwhistaminowymi ani wziewnymi glikokortykosteroidami (43 pacjentki), odnotowano prawie trzykrotnie zwiększoną częstość złamań w porównaniu do 100 odpowiednio dobranych zdrowych rówieśniczek.

Dotychczasowe badania  dostarczyły przede wszystkim danych wskazujących na rolę histaminy w nasilaniu procesów resorpcyjnych w kościach (zanik/utrata). Jako dietetyk zajmujący się pacjentami ze schorzeniami przebiegającymi ze zwiększonym wydzielaniem histaminy (alergie, nietolerancja pokarmowa, mastocytoza) zauważam częstsze przypadki złamań, to dotyczy również dzieci. Stąd w przypadku nadmiernego wydzielania histaminy w dietoterapii zawsze zwracam uwagę na działania w kwestii aktywności fizycznej i wprowadzenie większych ilości pewnych składników żywieniowych pozytywnie wpływających na metabolizm szkieletowy (jak np. biopierwiastki, witaminy D, K i C, izoflawony roślinne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega‑3).

Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za prawidłową budowę kości, skurcze mięśni, pracę serca. Całkowita zawartość wapnia w organizmie człowieka wynosi 1,4–1,66% masy ciała, z czego 99% skumulowane jest w kościach. Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi przeciętnie 800-1200 mg na dzień. Niestety, nasza dieta bardzo często nie pokrywa zapotrzebowania organizmu na wapń.

Uwaga! Wapń jest zaangażowany również w procesy wchłaniania witaminy B12 – niedobory wapnia i B12 często u kobiet mogą być przyczyną łysienia i obfitych krwawień miesiączkowych/a nawet krwotoków.

Po 40. roku życia proces niszczenia kości przebiega znacznie szybciej niż jej odbudowa, zwłaszcza wtedy, gdy występuje niedobór wapnia w codziennej diecie. Sprawa komplikuje się, kiedy dodatkowo zmagamy się z alergią na pyłki, chorobami autoimmunologicznymi, przewlekłym stresem.

Długotrwały niedobór wapnia w diecie dzieci i młodzieży może prowadzić do nieprawidłowości w rozwoju objawiających się deformacjami kości, wczesną próchnicą, późnym ząbkowaniem i chodzeniem, nadmierną płaczliwością w nocy, nadmierną potliwością, oraz prowadzić do skrzywienia kręgosłupa i kończyn dolnych.

 

Wybraliśmy ulubione przepisy naszych pacjentów.

 

Przykładowe dania:

  • Pasta brokułowa do chleba.
  • Domowa wędlina z indyka (bez fosforanów).
  • Kurczak w stylu włoskim.
  • Koktajl białkowy - z twarogiem i bananem.
  • Tosty z domowym pesto.
  • Koktajl z suszoną śliwką.
  • Łosoś z batatami i jarmużem.
  • Makaron z sosem pomidorowym i ricottą.
  • Tosty z awokado i tartym jajkiem.
  • Sałatka z kaszą pęczka, zielonym groszkiem, fetą i brokułem.
  • Pasta z pora i białej fasoli do pieczywa.
  • Owsiane naleśniki z musem owocowym.
  • Pasta jajeczna z marchewką i makiem.
  • Sałatka z buraczkiem i czarnej soczewicy.
  • Sałatka z czarnego ryżu z dodatkiem kiełków i brokuła.
  • Krem warzywny pełen witamin. Przeciwzapalna zupa.
  • Sałatka odżywcza z kapusty pekińskiej.

 

Bibliografia:

  • Dolińska B., Mikulska A., Ryszka F., Promotory wchłaniania wapnia.  ANNALES ACADEMIAE MEDICAE SILESIENSIS
  • Ł. Szeleszczuk, M. Kuras. ZNACZENIE WAPNIA W METABOLIZMIE CZŁOWIEKA I CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA JEGO BIODOSTĘPNOŚĆ W DIECIE. Biul. Wydz. Farm. WUM, 2014, 3, 16-22
  • Wiercigroch M., Folwarczna J., Histamina w regulacji procesów przebudowy kości. Postępy Hig Med Dosw (online), 2013; 67: 887-895.
  • Ferencz V., Meszaros S., Csupor E., Toth E., Bors K., Falus A., Horvath C.: Increased bone fracture prevalence in postmenopausal women suffering from pollen-allergy. Osteoporos. Int., 2006; 17: 484-491.

 

Informacje:

Po zakupie jadłospis wędruje prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!!  Jadłospis można wydrukować.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.