Zielona sałatka z burakiem i mandarynkami. Bogactwo antyoksydantów.
Przepisy - sałatki
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

28-01-2021

2 min czytania

Zielona sałatka z burakiem i mandarynkami. Bogactwo antyoksydantów.

Sałatka jest cudowna w smaku. Składniki świetnie się ze sobą komponują. Musicie spróbować :)

Składniki:

  • Mix sałat (rukola, szpinak, roszponka)
  • 1 mały burak (ugotowany lub upieczony wcześniej)
  • 2 mandarynki
  • Ser feta/mozzarella/ziarnisty/pleśniowy/inny dowolny
  • Orzechy włoskie/słonecznik/migdały/inne

Składniki na dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 mandarynki lub pomarańczy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

 

Dowolną ilość sałatki (polecam mix: rukola, roszponka, szpinak) ułożyć na talerzu. Mandarynki przekrój na pół.  Buraka obierz ze skórki i pokrój w cienkie półplasterki lub kostkę.

Na liściach mieszanki sałat umieść mandarynki i buraka. Posyp orzechami włoskimi/słonecznikiem/czarnuszką (jak wolisz). Ser pokrusz na małe kawałki i ułóż na sałatce. Przypraw delikatnie solą, pieprzem.

Sos do sałatki: w słoiku umieść ocet jabłkowy, miód, musztardę, oliwę, sok pomarańczowy lub mandarynkowy, sól, pieprz oraz oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij lub zblenduj. Sałatkę polej sosem.

Polecam z grzankami z pesto / bruschettą.