Wzmacniający bulion z warzyw. Polecany szczególnie osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi.
Przepisy - przekąski
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

19-01-2024

2 min czytania

Wzmacniający bulion z warzyw. Polecany szczególnie osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi.

Bulion ten jest bardzo lekkostrawny ponieważ nie jest gotowany na mięsie. Dlatego dedykowany jest osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi, przy zaostrzeniu WZJG, po zawale, podczas rekonwalescencji, przy przeziębieniu, infekcji, w trakcie leczenia onkologicznego. Można podawać tylko do picia lub z dodatkiem lekkich kasz (kuskus, ryż, jaglana, jęczmienna drobna).

Gotowanie  warzyw na wolnym ogniu z dodatkiem przeciwzapalnych przypraw powoduje, że wszystkie składniki odżywcze przechodzą do wywaru czyniąc go bardzo wartościowym pokarmem.

Składniki na bulion:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 por – kawałek
  • Kawałek selera
  • 1 – 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście jarmużu lub kapusty – można pominąć
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 goździk (opcjonalnie)
  • 5 liści laurowych
  • Zioła: prowansalskie, oregano, tymianek, majeranek, lubczyk, świeża natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Warzywa umyć i pokroić dowolnie. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem. Nie unosić pokrywki. Dodać przyprawy. Zmniejszyć ogień i gotować około 3 godzin. Bulion nie może się zagotować, gdyż zrobi się mętny.

Gotowy bulion można przecedzić przez sitko.

Porady!

  • Taki można również podzielić na porcje i zamrozić.  Bulion wykorzystujemy do zup, risotto, sosów.
  • Nie wyrzucaj warzyw. Możesz je wykorzystać do zrobienia pasztetu, past czy też kotletów warzywnych.
  • Dodatek kurkumy nada Twojemu bulionowi piękny, złoty kolor oraz więcej korzyści odżywczych.