Wciąż niewielką uwagę przywiązuje się do wodorowęglanów znajdujących się w wodzie mineralnej. A szkoda, bo mają one duże znaczenie dla organizmu człowieka i mogą dawać szybko odczuwalne efekty bezpośrednio po wypiciu.
O czym warto wiedzieć?
Nadkwasota.
Wody o zawartości wodorowęglanów powyżej 600 mg/l określa się jako wody alkaliczne i są szczególnie polecane osobom ze skłonnością do nadkwasoty i przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Wodorowęglany alkalizują kwasy żołądkowe, co jest korzystne przy nadkwasocie przynosząc szybką ulgę w dolegliwościach.
Stan przecukrzycowy / cukrzyca.
Wody o wysokim poziomie wodorowęglanów wpływają także korzystnie w początkowych stanach cukrzycy. Przyczyniają się do obniżenia ilości glukozy we krwi i moczu, zmniejszają wydzielanie acetonu, korzystnie wpływają na działanie insuliny oraz pH krwi.
Intensywny wysiłek.
Wodorowęglany pomagają zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego w mięśniach po intensywnym i długotrwałym wysiłku w czasie pracy i uprawiania sportu.
Komu taka woda jednak nie będzie służyła?
Są także osoby, które powinny unikać wód zawierających duże ilości wodorowęglanów. Wód o zawartości wodorowęglanów powyżej 600 mg/l powinny wystrzegać się osoby mające niedokwasotę i przy ostrym nieżycie przewodu pokarmowego.
Uwaga! Spożywanie wody mineralnej zawierającej powyżej 1000 mg/l wodorowęglanów może zaburzać procesy trawienne i powodować pewne dolegliwości, nawet u osób zdrowych! Dlatego takie wody pijemy zawsze z umiarem, powoli i małymi łykami i w odstępach czasowych. Dolegliwości żołądka mogą ustąpić gdy będzie się pić właściwą ilość takiej wody.
Jakie wody wybierać?
Polecane są szczególnie: Piwniczanka, , Wielką Pieniawa, Muszynianka, Muszyna Zdrój, Staropolanka, Magnesia, Kryniczanka. Wybieraj różne wody! Nie przyzwyczajaj się do jednej.