location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Właściwości β-karotenu - lepsza ochrona przed infekcjami.

Właściwości β-karotenu - lepsza ochrona przed infekcjami.

Dlaczego zalecam teraz  w okresie jesienno-zimowym częstsze wypijanie koktajli bogatych w β-karoten? A chociażby dlatego, że te antyoksydant chroni wyściółkę dróg oddechowych i przewodu pokarmowego przed różnym infekcjami.

β-karoten wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Źródłem pokarmowym β-karotenu są m.in. marchew, słodkie ziemniaki, papryka czerwona, morele, arbuz, dynia, brzoskwinia, owoce rokitnika, papaja oraz szpinak. Stwierdzono, że zwiększa wytwarzanie komórek cytotoksycznych, aktywuje je do wydzielania dużych ilości cytokin i ułatwia ich migrację do komórek rakowych, niszcząc w ten sposób guza.

Właściwości β-karotenu:

• korzystnie wpływa na funkcjonowanie systemu immunologicznego

• chroni wyściółkę przewodu pokarmowego i dróg oddechowych przed infekcjami

• zmniejsza liczbę komórek nowotworowych w organizmie ludzkim

• zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zwłaszcza o zmierzchu

• zapobiega rozedmie płuc

• odgrywa istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, wpływając na obniżenie stężenia cholesterolu

• warunkuje prawidłowe rogowacenie nabłonków

• opóźnia procesy starzenia organizmu

Ale uwaga! β-Karoten, spożywany w nadmiarze w postaci suplementów zwiększa u palaczy ryzyko nowotworu płuc. Należy pamiętać, że duże dawki syntetycznego β-karotenu blokują przyswajanie naturalnych karotenoidów.

Mój przepis na odżywczy, wzmacniający odporność koktajl:

Do blendera wlać jogurt naturalny lub skyr, wrzucić potartą na drobno marchew (będzie więcej błonnika) lub dynię, banan lub mango, szczyptę kurkumy, szczyptę świeżo zmielonego siemienia lnianego lub otrębów owsianych, trochę miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie), zblendować i gotowe.

 

Źródło:

  • Joanna Igielska-Kalwat, Joanna Gościańska, Izabela Nowak. Karotenoidy jako naturalne antyoksydanty. Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 418-428
  • Burri B.J.: Beta-carotene and human health: a review of current research. Nutr. Res., 1997; 17: 547-580
  • Carocho M., Ferreira I.C.: A review on antioxidants, prooxidants and related controversy: natural and synthetic compounds, screening and analysis methodologies and future perspectives. Food Chem. Toxicol., 2013; 51: 15-25
  • Widomska J., Kostecka-Gugała A., Latowski D., Gruszecki W., Strzałka K.: Calorimetric studies of the effect of cis-carotenoids on the thermotropic phase behavior of phosphatidylcholine bi-
    layers. Biophys. Chem., 2009; 140: 108-114

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.