Czosnek od zawsze ceniony był jako lekarstwo na wiele dolegliwości. Przede wszystkim chroni nas lepiej przed infekcjami wywołanymi przeziębieniem i grypą, posiada już od dawien dana udowodnione badaniami działanie bakterio-, grzybo-, i wirusobójcze.
Oto przepis na twarożek, który bardzo często podaję także moim dzieciom.
Do 200 g twarożku dodać 1-2 ząbki mocno rozdrobnionego lub posiekanego czosnku (można też zetrzeć na tarce), 1 łyżkę oliwy lub oleju lnianego oraz ok. 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub maślanki. Opcjonalnie jeśli ktoś lubi można dodać jeszcze 1 łyżeczkę miodu pszczelego. Wszystko razem wymieszać do konsystencji pasty. Doprawić.
Twarożek przyrządzić na 2-3 godziny przed spożyciem – wówczas działa skuteczniej (prawdopodobnie ze względu na allicynę, która powstaje pod wpływem enzymu allinazy).
Podawać z chlebem na kolację.
Rada:
Dla dzieci sprawdzą się również młodziutkie liście czosnku, które w zimie i wiosną łatwo pozyskać, wysadzają kilka ząbków w doniczce. Posiekane liście dobrze jest dodać do twarożku, past chlebowych, masła, zup. Liście są delikatniejsze w smak, ale też posiadają właściwości antybiotyczne jak i ząbki. Polecam.