Twarożek z czosnkiem na lepszą odporność.
Przepisy - kolacja
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

08-12-2020

2 min czytania

Twarożek z czosnkiem na lepszą odporność.

Czosnek od zawsze ceniony był jako lekarstwo na wiele dolegliwości. Przede wszystkim chroni nas lepiej przed infekcjami wywołanymi przeziębieniem i grypą, posiada już od dawien dana udowodnione badaniami działanie bakterio-, grzybo-, i wirusobójcze.

Oto przepis na twarożek, który bardzo często podaję także moim dzieciom.

Do  200 g twarożku dodać 1-2 ząbki mocno rozdrobnionego lub posiekanego czosnku (można też zetrzeć na tarce), 1 łyżkę oliwy lub oleju lnianego oraz ok. 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub maślanki. Opcjonalnie jeśli ktoś lubi można dodać jeszcze 1 łyżeczkę miodu pszczelego. Wszystko razem wymieszać do konsystencji pasty. Doprawić.

Twarożek przyrządzić na 2-3 godziny przed spożyciem – wówczas działa skuteczniej (prawdopodobnie ze względu na allicynę, która powstaje pod wpływem enzymu allinazy).

Podawać z chlebem na kolację.

Rada:

Dla dzieci sprawdzą się również młodziutkie liście czosnku, które w zimie i wiosną łatwo pozyskać, wysadzają kilka ząbków w doniczce. Posiekane liście dobrze jest dodać do twarożku, past chlebowych, masła, zup. Liście są delikatniejsze w smak, ale też posiadają właściwości antybiotyczne jak i ząbki. Polecam.