location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Tosty z burakiem i kozim serkiem.

Tosty z burakiem i kozim serkiem.

 

Połączenie buraka z kozim serem uważam za jedno z najprostszych, a przy tym najsmaczniejszych. Musicie spróbować, żeby wiedzieć o czym mówię :). Taka przekąska świetnie sprawdza się również na imprezach.

Składniki:

  • chleb tostowy lub inne białe pieczywo
  • ser kozi w plasterkach lub mała roladka sera koziego
  • kilka sztuk ugotowanych lub upieczonych buraków (mogą być gotowe ze sklepu)
  • olej rzepakowy lub oliwa
  • zioła prowansalskie

Chleb tostowy skrapiamy olejem pomieszanym z ziołami prowansalskim. Na chlebie tostowym układamy plasterek buraka, na to plasterek sera koziego. Całość wkładamy do pieca na około 8 minut, aż do momentu kiedy to ser zacznie się topić (można zapiec na patelni). Wyjmujemy. Polecam posypać jeszcze rukolą, roszponką lub nawet orzechami czy pestkami. 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.